Властта даде нови 5 млн. лева на МВР за справяне с бежанците
Властта даде нови 5 млн. лева на МВР за справяне с бежанците / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Цветлин Йовчев - първа част
71840
Цветлин Йовчев - първа част
Цветлин Йовчев - втора част
  • Цветлин Йовчев - първа част
  • Цветлин Йовчев - втора част

Правителството отпусна нови 5 млн. лева на вътрешното министерство за справяне с проблема с бежанците. Част от тях ще бъдат възстановени от Европейския бежански фонд. Вътрешният министър Цветлин Йовчев обясни, че към момента ситуацията е овладяна и страната ни извежда повече бежанци, отколкото влизат. Метеорологичните условия и мерките за ограничаване на нелегалното влизане в страната ни карат бежанците да търсят нови маршрути, уточни министър Йовчев.

„Има промяна в маршрутите и аз искам да ви кажа, че каналджиите от другата страна на границата действат много гъвкаво и непрекъснато се опитват да намерят къде са слабите места и в тази връзка непрекъснато има промени на маршрутите, както и промените на маршрутите са свързани с годишното време. Наистина в момента към Резово имаме по-засилен натиск и предприемаме, включително и там, конкретни мерки, които ще позволят по-ефективно да охраняваме границата", каза Йовчев.

Очаква се бежанците да бъдат разселени в различни части на страната, за да се избегне обособяването им в голяма затворена общност. Също така ще бъдат предприети мерки, които да мотивират хората да се интегрират в обществото, каза още Цветлин Йовчев

„Трябва да отбележим, че много от хората, които са на наша територия, са с нисък социален статус, тоест те нямат средства, дори и да продължат към друга държава и също така нямат и необходимите знания и умения. Така че това ще бъде голямо предизвикателство. На следващо място трябва да имаме програми, които ще мотивират и ще стимулират хората към една такава успешна интеграция, към трайни модели, като те ще ги стимулират да приемат работа, децата да ходят на училище, да живеят в определен район и не на последно място трябва да имаме програми, които ще бъдат насочени в такава посока, че тези модели на поведение да бъдат устойчиви, а не след отпадането на един период от време и след спиране на определено финансиране на държавата, тези хора да се върнат към стария си начин на живот", допълни Йовчев.

Очаква се оградата по границата с Турция да бъде готова до около месец при добри метеорологични условия, обясни Цветлин Йовчев. Това е изключително важно, защото така част от служителите, командировани по границата, ще могат да бъдат върнати на работа във вътрешността на страната.