Събраха средства в подкрепа на инвитро процедура за севлиевска двойка
Събраха средства в подкрепа на инвитро процедура за севлиевска двойка / Семе българско

Благотворителният базар, организиран по време на първия национален фестивал „Семе българско”, който се проведе в Севлиево на 12 и 13 април, събра 650 лева в подкрепа на инвитро процедура за севлиевска двойка с репродуктивни проблеми. В продължение на един месец децата от общината твориха със сърце и ръце, за да подготвят различни картички и сувенири, които да бъдат предложени на гостите на фестивала в подкрепа на инициативата. Събраните средства ще бъдат добавени към сумата, която Община Севлиево е определила в бюджета си за тази година в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми.

Първият национален фестивал „Семе българско” събра на едно място  повече от 500 участници на сцена, близо 50 фирми, предлагащи продукцията си и хиляди гости от цялата страна.

Инициативата беше подкрепена от фондация „Искам бебе” и МБАЛ „Надежда” - София, които заедно с родители на деца, заченати чрез инвитро процедури, засяха 33 дръвчета в „гората на надеждата” с пожелание да има все повече деца в българските семейства и гората да става все по-голяма всяка година.

Приветствия отправиха кметът на Севлиево Иван Иванов, подполковник Емил Михайлов, началник на Областния военен отдел и Хусаин Ахриев от фирма „Lebosol” - генерален спонсор на събитието.

Участие във фестивала взеха производители на цветя, семена, овошки и дръвчета, научно-изследователски институти, опитни станции, застрахователни агенции, природни паркове и горски стопанства, производители на ядки, мед, хляб и хлебни изделия, винарски изби. В рамките на двата фестивала на откритата сцена се качиха севлиевските певци и танцьори. На сцената се изявяваха и участници от Габрово, Плевен, Ситово.

Десетки награди бяха раздадени в конкурсите „Бърза глътка”, „Никой не е по-голям от хляба”, „Малък изтърсак”. Малчуганите, които се забавляваха с „Шоуто на Зайо Байо” занесоха в домовете си редица награди, осигурени от спонсорите на Фестивала.

Специални гости на събитието бяха народната певица Поли Паскова, ансамбъл „Чинари”, певецът Христо Косашки и Цецо Елвиса, който, освен като изпълнител, подкрепи инициативата и като родител на инвитро бебе.

„Крайно време е да започнем да се гордеем с корените си и да пазим, и развиваме семето българско в душата и в бита си. Благодарим на Община Севлиево, домакин на събитието, че прегърна нашата идея, че я прие като своя и положи нужните усилия, за да се реализира това събитие. Благодарим на всички участници, на нашите спонсори и на медийните ни партньори, без които този фестивал нямаше да е това, което е. Надяваме се догодина да доразвием идеята си, да я надградим и да получим подкрепата на още много хора, носещи духа български и вярващи в доброто.”, заяви организаторът на фестивала Ивелина Елмазова.