Във Велико Търново дискутираха възможностите за по- ефективно професионално образование
Във Велико Търново дискутираха възможностите за по- ефективно професионално образование / Дарик нюз, архив

Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във В. Търново бе домакин на консултационно-информационна среща по проект „Управление за ефективно професионално образование”. Бенефициент по проекта е Министерството на образованието и науката чрез дирекция „Формиране, анализ и оценка на политиките”. На срещата присъстваха директори, помощник-директори, главни и старши учители от 18 професионални гимназии в област Велико Търново, инж. Розалия Личева – началник на РИО – В. Търново, Драгомир Драганов – началник-отдел „Инспектиране и организационно – методическа дейност“ и инж. Таня Димитрова – старши експерт по професионално образование.

Проведено бе обучение, което цели да подпомогне училищните екипи да разработят и въведат системи за управление на качеството на професионалното образование. Професионалната гимназия по туризъм и Старопрестолна гимназия по икономика показаха добри практики и етапите в процеса на самооценяване. Пенчо Еневски от екипа, разработил проекта, обясни, че целта е въвеждане на единна система за управление на професионалното образование в България.

С помощта на разработения в рамките на проекта инструментариум – система от индикатори и показатели, методология, наръчници и уеббазирана платформа за анкетни проучвания, професионалните гимназии ще имат възможност да получават информация за степента на удовлетвореност на обучаващите се, обучителите, родителите и представителите на бизнеса относно прилаганото обучение.