Защо знакът за долар е $?
Защо знакът за долар е $? / Thinkstock/Getty Images

Защо знакът за долара е пресечено с черта латинско S - $ ? За останалите валути се използва буква от названието им, но в долара няма S. И навсякъде е с една пресечена черта, а някога беше с две черти.

Първо, и двата варианта все още могат да се срещнат, но този с едната черта е навсякъде по клавиатурите, защото е по-чист като знак. И така, лека-полека, този с една черта измества другия, та чак до там, че $ с две черти вече се нарича официално сифрау и го ползват основно тези дни за ескудо в Кабо Верде. Но това по никакъв начин все още не обяснява въпроса с доларите.

Припомняме, долар не е английска дума. Тя идва от испански, но не е и испанска. Води ни до сребърните мини в Йоахимис Тал - Долината на Йоахим в днешна Чехия, където от векове са се секли монети - сребърни. Монетите били различни, но народът свикнал да нарича сребърната пара талер, тоест нещо от долината. А на чешки - толар. Доста народи наричали така сребърните си монети, включително и испанците. Така испанският долар вече стигнал до Новия свят.

След създаването на САЩ те приели US доларът на базата на испански. И до днес едно от най-разпространените обяснения за знака е всъщност монограм U върху S като долните им овали съвпадат. Оттам все едно е S с две пресечени черти. Някои казват, че било заради Силвър Юнит, пак US върху торбичките с монети. Това не е лошо обяснение и ние бихме го приели, и спокойно можем да спрем до тук. Обаче как да си обясним, че такъв знак е използван и за испанските долари, преди да има US. Тогава се появява теорията за 8-цата. Испанските монети са били известни като осмаци, оттам изписването им било всъщност 8-ца.

До 1963 година това беше и официалното обяснение в Оксфордския речник за произхода на знака. И други варианти съществуваха - гръцки, римски, хералдически знаци, колоните на Херкулес. Но 8-цата държеше дълго време първенството по обяснение, докато не беше оборена и тя. Оказва се, обяснението е много по-елементарно отколкото доларът заслужава. Абревиатурата за испанско песо или испански долар, все едно и също е, е SP - S е по-високо, P е по-ниско. Изписан този знак скоро слял едното тумбаче на S с това на P и така се получил този особен знак, който знаем и до днес. Всъщност при повечето валути има интересна история за знака им. Например йената и китайската връзка там. Или скандала около турската лира. Или пък, защо еврото има две чертички? Но днес ни питахте за долара и ние отговорихме за долара.

Ако имате още въпроси, питайте "Питанка". Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук