Депутатите сложиха таван на лихвите по потребителските кредити
Депутатите сложиха таван на лихвите по потребителските кредити / снимка: БГНЕС
Депутатите сложиха таван на лихвите по потребителските кредити
71404
Депутатите сложиха таван на лихвите по потребителските кредити
  • Депутатите сложиха таван на лихвите по потребителските кредити

Депутатите гласуваха таван на лихвата по всички кредити. С промените в Закона за потребителския кредит се прие, че лихва и таксите не може да превишават повече от пет пъти законовия лихвен процент. Предложението беше направено от социалистите Георги Анастасов и Георги Кадиев. То получи подкрепата на депутати от всички парламентарни групи.

В закона е записано, че лихвата плюс всички такси по заема, не може да надвишава повече от пет пъти законовия лихвен процент. Законовият лихвен процент е определен и в момента е основен лихвен процент плюс 10 на сто. Основният лихвен процент е около 0,1 на сто. "Значи пет пъти по 10,1 на сто - 50,5 процента. Това е таванът за всички потребителски кредити, включително ипотечните, които също са потребителски, както и бързите кредити, обясни Кадиев.

Той напомни, че досега за бързите кредити е имало разграничение до и над 400 лева, а сега вече го няма.

Добавена е клауза, според която всички настоящи договори, които не отговарят на този закон, се считат за невалидни. Освен това депутатите са приели, че ако някой е платил след датата на влизането на закона в сила лихви, по-големи от законовото ограничение, парите да му бъдат върнати в обратно, каза Кадиев.

"Свършихме хубаво нещо. Аз дори не разбирам банките бяха много против това, макар кожодерски фирми за бързи кредити, които в чести случаи стигат и до 1200 процента - вземате 500 лева и след един месец дължите 1000 лева, а след година 5000 лева, има такива случаи", каза Кадиев.

Според банките има пет милиона потребителски и ипотечни кредити в страната, като колко от тях са с лихви над приетото ограничение, не може да се каже.

Кадиев обясни, че обикновено заеми, които са високи лихви над ограничението, вземат хора, за които "ножът е опрял до кокала" и са по-необразовани.

Кадиев очаква "голяма" реакция от банките и в аванс сподели, че не приема нито един от техните доводи, защото по думите му това тях на практика не ги засяга.