Двама световноизвестни музиканти на ММД
Двама световноизвестни музиканти на ММД / netinfo

Двама световноизвестни музиканти – отчетливо свързани с МФ „Мартенски музикални дни”, ще видим на 21 март на фестивалния подиум – цигуларят Минчо Минчев и пианистът Евгени Божанов, съобщават от Общината. Една прекрасна програма, под знака на великия Моцарт с шест от неговите цигулкови сонати, обещаваща приятно преживяване на фестивалната публика.

Изкуството на Минчо Минчев е оценявано със суперлативи на четири континента.Свири като солист с много от водещите оркестри в света, сред които Лондонската кралска филхармония, Лондонският симфоничен оркестър, Оркестърът на BBC - Лондон,London Mozart Players, АкадемиятаSt. Martin in the Fields,St. GoldsmithOrchestra, Радиооркестърът на Романска Швейцария, Оркестърът на Московското радио и телевизия, Букурещката филхармония  Дж. Енеску, Амстердамският симфоничен оркестър, Дрезденската филхармония и др. Работи със световноизвестни диригенти като сър Чарлз Гроувс, сър Александър Гибсън, сър Невил Маринър, Леонард Слаткин, Джон Елиът Гардинър и др. Изключителната артистична кариера на Минчо Минчев е свързана и с концерти в най-престижните зали по света, включително Карнеги холв Ню Йорк, Кенеди центървъв Вашингтон, залата на Болшой театър и зала Чайковски в Москва, Роял Фестивал Хол и Роял Алберт Хол в Лондон, залаХеркулес в Мюнхени др.

Двама световноизвестни музиканти на ММД
netinfo

Евгени Божанов–един от най-успешните млади български изпълнители, е роден през 1984 в Русе. Започва уроци по пиано на 6-годишна възраст в Музикалното училище в родния си град. Едва 12-годишен дебютира с оркестъра на Русенската филхармония.

През 2001 продължава своето обучение в Германия. Международната му кариера започва след спечелените награди от няколко престижни конкурса, сред които Втора награда (при неприсъдена първа) отСвятослав Рихтер в Москва (2008) и Втора награда на международния конкурс Кралица Елизабет в Белгия (2010). Финалист е на международния клавирен конкурс Ван Клайбърн в САЩ през 2009, като получава и специалната награда за камерна музика.

В рамките на сезон 2012/13 Божанов работи с Филхармонията на Фондация Gulbenkian в Лисабон и Опорто, с оркестъра на Мaggio Musicale във Флоренция, с оркестъра на Италианска Швейцария в Лугано и с оркестъра на RAI – Торино. Изнася серия от концерти в Милано - на фестивала Seratе Musicali,в Мюнхен, Есен и Дюселдорф.