Херман ван Ромпой отмени пътуването си до Москва
Херман ван Ромпой отмени пътуването си до Москва / снимка: БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой е отменил визитата си в Москва утре, където трябваше да се срещне с руския президент Владимир Путин.

"Мисията е отменена, защото руснаците я направиха публично достояние", заяви дипломатически източник, пожелал анонимност.

Междувременно американският държавен секретар Джон Кери предупреди Русия срещу евентуална военна намеса в Източна Украйна, посочва БГНЕС. Той сравни "националистическия плам" по време на кризата в Крим с навечерието на Втората световна война.

Джон Кери каза, че не иска да говори относно възможността за отговор на САЩ или света на евентуален ход от руска страна в Източна Украйна, "докато не премерим къде се намираме" след присъединяването на Крим към Руската федерация.

"Нечувано е в днешно време да се разпалва националистическия плам, който в действителност може да се разгори много, много опасно. Трябва да се върнем назад в историята и да прочетем за навечерието на Втората световна война и страстите, отприщени с националистическия плам", добави Джон Кери.