Украйна и светът няма никога да признаят анексирането на Крим от Русия
Украйна и светът няма никога да признаят анексирането на Крим от Русия / снимка: БГНЕС

Европейският съюз не признава нито референдума в Крим, нито обявените резултати от него. Това се посочва в общо изявление на председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Барозу. Двамата отбелязват, че в края на седмицата държавните и правителствените ръководители на ЕС ще утвърдят единен европейски отговор.

Суверенитетът, териториалната цялост и независимостта на Украйна трябва да бъдат уважавани, заявяват Ромпой и Барозу. Те отново определят референдума за Крим като незаконен. Двамата добавят, че ЕС не признава и няма да признае анексирането на Крим и Севастопол от Руската федерация.

Междувременно британският премиер предупреди Русия, че ще понесе нови санкции от ЕС заради напълно неприемливия опит да анексира Крим.

"Предприетите днес стъпки от президента Путин в опит за анексиране на Крим към Русия са крещящо нарушение на международното право и изпращат смразяващо послание из континента Европа", се казва в изявлението на Дейвид Камерън. "Напълно неприемливо е Русия да използва сила за променяне на граници на базата на псевдореферендум, произведен под дулата на руско оръжие. Президентът Путин не трябва да изпитва съмнения, че Русия ще понесе още сериозни последици и аз ще настоявам пред европейските лидери да наложат нови санкции на ЕС срещу Русия, когато се срещнем в четвъртък", добави британският премиер Дейвид Камерън.

В отговор на подписаното в Москва споразумение за присъединяване на Крим и. д. президент на Украйна Олександър Турчинов заяви категорично, че Украйна и светът няма никога да признаят анексирането на Крим от Русия.

"Украйна и целият цивилизован свят няма никога да признаят анексирането на украинска територия", обяви Турчинов, цитиран от Интерфакс. "Това е опасно решение, което няма никакви юридически последствия. Това е опасна провокация не само за Украйна, а и за Европа и за целия свят", подчерта той.