Отговорността за случилото се в Лясковец е политическа
Отговорността за случилото се в Лясковец е политическа / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Има много обстоятелства, които трябва да намерят своите отговори и някой трябва да поеме отговорността, която в случая е политическа. Ето защо „България без цензура” предлага в Народното събрание да се направи анкетна комисия, която да разследва целия случай в Лясковец. Това каза пред ТВ7 лидерът на формацията Николай Бареков.

Според него трябва добре да се проучат обстоятелствата, защото случаят не е от вчера, а е започнал през 2010 г. „2012-а бившият главен секретар Калин Георгиев, може би, по заповед на Цветан Цветанов е отменил задържането на Савов. А Савов е получил разрешително за оръжие, въпреки, че е психически нестабилен. В крайна сметка в дома му са намерени 4 бойни оръжия и забележете - Спас Панчев, който сега е в Коалиция за България, тогава е бил в борда на директорите на „Аркус” в Лясковец. Това е фирмата, благодарение на която са оборудвани с оръжия и превърнати в боен арсенал домовете на хората”, мотивира искането си Бареков.

Според него отговорността за случилото се в Лясковец е политическа. „Вчера първи заговорихме за политическа отговорност - хората, които имат професионална кариера в МВР го правят с ясното съзнание, че работят в полза на обществото, абсурдно е да се търси отговорност с подаване на оставки и с прогонване от системата на хора от професионалните етажи на МВР, включително и на главния секретар. Отговорността винаги трябва да е политическа. Министрите трябва да свикнат с мисълта, че както лесно биват качвани на поста, така и лесно трябва да го напускат при подобни случаи”, каза Бареков.

Според него това е третият сериозен провал в сферата на сигурността за последните 20 години - първият е случаят в „Белите брези”, вторият е нелепият инцидент с Чакъра, когато главен секретар беше Бойко Борисов, за което България беше осъдена в Страсбург и сега заради това той е разследван от българската прокуратура.

„Не може за последната една година единственият, подал оставка след Борисов, който беше изгонен с камъни, да е Пеевски. Не може ДПС да е единствената партия, която да гони от редиците си някой, който е бил хванат на местопрестъплението – в случая това е Христо Бисеров. Трябва да има елементарна хигиена в отношенията политици, институции, политици, гражданско общество”, заключи Бареков.