Защо рибата калкан и калкан на сграда носят едно и също име?
Защо рибата калкан и калкан на сграда носят едно и също име? / Thinkstock/Getty Images

Познаваме морската риба калкан. В същото време има и термин калкан на сграда - стената без прозорци и врати. Защо и двете носят едно и също име? Стената на рибата ли е кръстена или рибата на стената? И изобщо имат ли двете нещо общо помежду си?

Калканът е дънна риба, доста грозна, ако питате нас. Лежи си на дъното, рядко мърда, ловува като се зарови в пясъка и зададе ли се плячка, скача изневиделица. Което не е най-добрият ловен метод, но върши работа. Плоска е и хем изглежда като размазана с валяк нормална риба, хем очите и са от едната страна, та изглежда малко анимационна. По-особеното е, че не само е плоска, но има и особена ромбоидна форма, доста правилна, дори официално е категоризирана като риба голям ромб. Неофициално обаче на какво ви прилича? Оставете геометрията. Прилича на някаква плоскост, прилича на пътен знак. Хей, прилича на щит и да, на турски език калкан значи щит. Това е риба щит.

Калканът на сградата е онази част, която остава без никакви архитектурни особености и често пъти служи за нея да се залепи друга сграда. Не е задължително, разбира се, но това е идеята на калканната стена. На английски party wall е обща стена. Думата калкан у нас е по-стара от архитектурната практика. Обаче имайте предвид, че калканът е имал много по-широко значение, отколкото само риба. Щитът, плоскостта, която служи за защита и укритие е дал име на рибата, но и е продължил да съществува като термин. Ето как днес е изключително трудно да проследим пряката връзка. Но едно е ясно - строителният термин е взел турската дума за щит. Дали от грапавата плоска повърхност на рибата щит или директно от бойния щит, не е съвсем ясно. Защото и тази дума в строителството я имаме от турски и това означава да продължим етимологичното търсене на чужда почва, пък там вече, къде са корените, иди ги търси.

И все пак, още от стари времена се знае, че калканът има способността да променя цвета и рисунката на тялото си спрямо средата. Това се нарича мимикрия. И понеже е дънна риба, лежи заровена в пясъка, окраската напомня пясък и камъни, а пясъкът и камъните са основен строителен материал. Калканната стена често пъти остава неизмазана, тоест на груба мазилка, която напомня морско дъно.

Като се има предвид и плоскостта на архитектурния елемент, а и това, че калканът всъщност е термин за сгради най-напред основно по черноморските и средиземноморските брегове - там, където се среща и рибата. Та макар и пълна точност тук да е недостижима, спокойно можем да кажем, че рибата е дала името на строителния елемент, без да изключим и по-сериозното - щит, тъй като калканът на сградата е имал и бойно предназначение. Но да го търсим в цивилното строителство ми се струва прекалено.

Ако имате още въпроси, питайте "Питанка". Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук