Сателит засне отломки от самолет в Южнокитайско море
Сателит засне отломки от самолет в Южнокитайско море / снимка: БГНЕС, архив

Китайски сателит, участващ в издирването на мистериозно изчезналия самолет на Малайзийският авиолинии, е заснел кадри, на които се виждат плуващи във водите на Южнокитайско море отломки, съобщи CNN.

Мястото е близо до първоначалния периметър на издирвателните операции.

Зоната на вероятната катастрофа бе посочена и от работник на петролна платформа край бреговете на Виетнам, който твърди, че е видял падащия самолет.

Вече пети ден продължават международните действия за откриване на пътническия „Боинг", който изчезна с 227 пасажери на борда и 12 души екипаж.

Координатите на запечатаните на сателитните снимки обекти са в близост до точката, от която е предал за последно транспондърът на машината. Зоната за издирване беше разширена до рекордните 43 хил. кв. км.

По-рано разследващите инцидента предполагаха, че самолетът е направил рязък завой над Южнокитайско море и се е изгубил някъде над Малакския пролив.

Новината, че военен радар го е засякъл последно в пролива, беше опровергана от командващия на малайзийските въздушни сили.

Кадрите, които разпространи китайската държавна агенция за наука, технологии и индустрия, насочват вниманието към пространството между Малайзия и Виетнам.

На сателитните снимки се виждат три големи обекта, плуващи в морските води. Най-големият от тях е с размери 22 на 24 метра, т.е. с големината на автобус.

Източник: NovaNews.bg