Италианската полиция разкри тайна банка на мафията
Италианската полиция разкри тайна банка на мафията / снимка, архив: БГНЕС

Трийсет и четири души бяха арестувани в резултат на антимафиотска операция в Северна Италия, съобщиха източници от националната полиция.

Операцията е била насочена срещу филиал на калабрийската ндрангета в провинцията Монца и Брианца на областта Ломбардия. В град Севезо, на 22 километра северно от Милано, спецполицаите разкрили тайна банка, която използвала услугите на официални пощенски и банкови служители и раздавала кредити на местни бизнесмени. Основната дейност на банката обаче била изпирането на пари от престъпна дейност, като една част от капиталите били изнасяни в Швейцария и Сан Марино, а останалите били инвестирани в строителството, корабоплаването, енергетиката, търговията, ресторантьорството и в държавния сектор на благоустройството, пише БТА.

Срещу 33 души са повдигнати обвинения в мафиотско сдружение, пране на пари, лихварство, изнудване, корупция, незаконно банкиране и фиктивно прехвърляне на имоти и фирми. Към тези престъпления се прибавя и утежняващо вината обстоятелство, каквото е прибягването до насилие от мафиотски тип, посочиха източниците.

Ндрангетата е престъпна организация, чийто корени са в южната област Калабрия. Има почти непроницаема структура, в която организационната единица се нарича ндрина и представлява престъпен клан на семейна основа. В момента в Калабрия действат не по-малко от 150 ндрини, като много от тях имат филиали в други италиански области и в чужбина. Начело на всяка ндрина стои "капобастуни" - диалектна форма на "капобастоне", която в буквален превод от италиански означава "главатар на тоягата".

Разбитата в Ломбардия ндрина е имала свой ръководен център в Дезио, град с около 42 хиляди жители, известен с икономическото си и индустриално развитие. В него е разположена фабриката на известната автомобилна фирма "Аутобианки", погълната по-късно от гиганта "Фиат", както и банковата група Банко ди Дезио.