Учени искат помощ от държавата за циклотронен център към БАН
Учени искат помощ от държавата за циклотронен център към БАН / снимка: БГНЕС
Учени искат помощ от държавата за циклотронен център към БАН
70446
Учени искат помощ от държавата за циклотронен център към БАН
  • Учени искат помощ от държавата за циклотронен център към БАН

Български учени поискаха държавата да осигури 16 млн. лева за изграждането на първия циклотронен център към БАН, който да произвежда необходимите консумативи за ранна диагностика на онкоболни. Те уточниха, че Здравната каса всяка година плаща по 8 млн. лева за внос на радиоактивните консумативи, наречени изотопи.

Този внос обаче бил достатъчен за изследването на едва 2800 души годишно, а онкоболните нарастват с по 32 000 души с всяка изминала година, посочват специалисти.

Раковоболният пациент се изправя пред спешната нужда от циклотронен център, а за изграждането му Българската академия на науките вече е събрала 5 милиона долара. Нужни са обаче още 16 милиона лева, уточни доц. Димитър Тонев, директор на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН. Центърът у нас, както го замислят специалистите в БАН, би трябвало да бъде на нивото на тези в Германия, а френски голям център има и в Страсбург. Доц. Тонев посочи, че в Германия за проекта в Хюлих се дават 60 млн. евро. "Мисля, че държавата трябва да застане сериозно зад проекта, за да можем да го реализираме", каза той.

Изотопите, които би произвеждал такъв циклотрон, ще стигнат за цяла България и не само, че няма да внасяме такива, но и дори бихме могли да захраним съседни държави, допълни Тонев. "Можем да произвеждаме този продукт за цяла България. Можем да зареждаме Сърбия, Македония, Гърция, така че можем да се превърнем в център в Югоизточна Европа за такъв тип изследвания", коментира директорът на Института за ядрени изследвания при БАН.

По думите на Тонев, ако производството на изотопи започне да се осъществява в България, цената на изследването на пациентите ще се намали десетократно.