Откъде идва онлайн съкращението на „Здравей“?
Откъде идва онлайн съкращението на „Здравей“? / sxc.hu

Откъде се появи съкращението на поздрава "Здравей"? Има нещо силно дразнещо в краткия поздрав здр., но има и причина той да съществува.

Съкращенията на думите съществуват откакто съществуват и думите. В старите текстове изписването на цяла дума често пъти се избягвало, което и до ден днешен води до проблеми с разчитането. Думата най-често се е свеждала до съгласните, които за четящия е било ясно къде се намират и как точно се произнасят.

През 15 век стандартизацията на европейските езици води до въвеждане на ясно различими съкращения, чието значение е достъпно за всички. Голяма част от тях съществуват и до ден днешен. Вижте например в българския език - съкращенията за господин и госпожа, за доктор, професор, инженер, военните чинове, мерните единици, телефоните, номерата. Съкращенията винаги са наоколо, макар че някои култури умират за тях, докато други - не чак толкова.

Като казваме някои култури, имаме предвид например съветската мания по съкращения - колхоз, комсомол, маш и инжстрой и прочее. Но пък и американците не им отстъпват. Всичко това е много хубаво, ама вие си го знаете. И дотук нищо ново.

Въведението беше необходимо, защото сега по-ясно ще разберете кой и как налага съкращенията в електронната комуникация.

Първият SMS датира от 1992 година и към това време в компютърния жаргон вече са съществували серии от съкращения. Възможността обаче да пратиш на някого съобщение в определено ограничение от знаци води до избягване на дългите думи. Така чатът, който е продължение на SMS- те, представлява криптоезик, който четящите владеят и който е различен в различните региони. Той използва комбинации от букви и препинателни знаци, които изразяват емоции или дават бързи отговори, обозначават съгласие или несъгласие, изненада и така нататък.

Но този тип съкращения, използвани в чата, са по-стари от него, те са телеграфистки. Още преди 100 години телеграфистите са използвали кратки форми в комуникацията, които да им спестят време и усилия. Съвременният чат заимства тези форми. И така в условията на малко място и време, човек пише бързо и съкращава.

Различните езици са развили различни съкращения. Ако здр. е наша измишльотина, слм. е арабският поздрав, мандаринският китайски пък е разработил серия от съкращения с цифри. 555 например означава, че ти е тъжно.

Днес чатовете нямат ограничение на знаците, а и да започнеш разговор със съкращения, означава, че го формализираш. Това не е белег на учтивост, а знак, че ще казваш нещо бързо и директно. И принципно не е допустимо, особено при хора, които не са близки и не са формализирали поздрава. И какво да очакваш от човек, който си пести усилието от това да бъде възпитан. Имаме идея. Напишете му 88 - мандаринско-китайското съкращение за "довиждане".

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук