Здравното министерство ще връща санитарната авиация
Здравното министерство ще връща санитарната авиация / снимка: БГНЕС, архив
Здравното министерство ще връща санитарната авиация
69975
Здравното министерство ще връща санитарната авиация
  • Здравното министерство ще връща санитарната авиация

За медицинските специалности, за които няма желаещи, ще отпадат изпитите, а класирането ще става само по диплома. Това предвижда новата Здравна стратегия на правителството за периода 2014-2020.

Съгласно новите текстове предстои промяна и в статута на Университетските болници, които няма да бъдат вече търговски дружества, разказа в Пловдив депутатът от левицата Красимир Мурджев.

Предвижда се и възраждане на санитарната авиация, която ще бъде на пряко подчинение на Министерството на здравеопазването. По думите на Мурджев летателните апарати и медицинското оборудване ще бъдат закупени със средства на ведомството.

Според него подготвени медицински екипи трябва да има във всички областни градове с летища като София, Варна, Бургас и Пловдив. За работа в отдалечени райони се предвиждат допълнителни стимули за лекарите, каза още той.

Във връзка с пловдивската Белодробна болница Красимир Мурджев заяви, че БСП спазва своето обещание и тя няма да бъде закрита. Имам гаранцията на здравния министър, а община Пловдив като принципал трябва да предложи план за преструктуриране и оздравяване на лечебното заведение, посочи пловдивският депутат.

Още новини от Пловдив