Тютюнопроизводители блокираха пътища за Гърция в знак на протест
Тютюнопроизводители блокираха пътища за Гърция в знак на протест / снимка, архив: DarikNews.bg
Протестът на тютюнопроизводителите при село Господинци
69380
Протестът на тютюнопроизводителите при село Господинци
  • Протестът на тютюнопроизводителите при село Господинци

Тютюнопроизводители блокираха за час главния път за ГКПП "Маказа" и за час и половина пътя Банско-Гоце Делчев при село Господинци в знак на протест.

Хората искат срокове за изкупуването, създаване на регистър на фирмите, които изкупуват, както и на тютюнопроизводителите, определяне на минимални изкупни цени. Те настояха отново за държавна подкрепа на отрасъла, както и за промяна на европейската политика по отношение на тютюнопроизводството и съобразяването й със спецификата на всяка държава.

Около 1500 души, недоволни от ниските изкупни цени на тютюна от реколта 2013 година, блокираха пътя за Гърция край гоцеделчевското село Господинци. На протеста бяха заместник-председателят на Народното събрание Алиосман Имамов и областният управител на Благоевград Муса Палев. Протестиращите се отправиха по пътното платно към Банско. Излезлите на пътя запалиха демостративно 100 бали тютюн. С тях беше и кметът на Сатовча Арбен Мименов, който оглавява Съюза на производителите на ориенталски тютюни. Те донесоха нанизи с тютюн, който вече е мухлясал и издигнаха плакати с надписи "Къде са разследващите картели?", "Картел-силни фирми-немощна държава-беден народ".

Един от протестиращите вдигна плакат с надпис "Оставка", което предизвика напрежение сред тютюнопроизводителите, които започнаха да спорят кой е виновен за ситуацията им в момента, сегашното или предишното правителство.

Протестиращи тютюнопроизводител от Хасковска и Кърджалийска област се събраха при село Криково. Те изпратиха декларация до еврокомисаря по селското стопанство и развитие на селските райони Дачиан Чолош, до парламента, Министерския съвет и търговските фирми, изкупуващи тютюн. Напрежение внесе появата на депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева, която се опита да ораторства пред протестиращите. Те обаче я обградиха плътно и с освирквания и викове я прогониха от пътя.

Тютюнопроизводители излязоха на протест край Харманли в началото на седмицата. В интервю за Дарик министърът на земеделието Димитър Греков обаща от ведомството му да следят отблизо изкупната кампания и цените.