ГЕРБ осъди поведението на Сидеров на Летище-Варна, пак поиска оставката му
ГЕРБ осъди поведението на Сидеров на Летище-Варна, пак поиска оставката му / снимка: Sofia Photo Agency, архив

ГЕРБ категорично осъжда поведението на председателя на "Атака" Волен Сидеров и неговите депутати на Летище-Варна, се казва в позиция на партията, изпратена до медиите. За пореден път от партията настояват за оставката на Волен Сидеров като председател на антикорупционната комисия в Народното събрание.

"Абсолютно недопустимо е политически лидер или народен представител да напада и да се саморазправя с български гражданин. Подобни действия могат да бъдат определени като криминален акт", се казва в позицията. Според ГЕРБ "подобна самозабрава на политически лидер" е опасна за демокрацията и сигурността на българските граждани.

Волен Сидеров е ударил варненски полицай с юмрук в лицето, съобщава Varnautre.bg. Инцидентът е станал снощи на Летище-Варна, докато униформените се опитвали да усмирят депутата, който влязъл в схватка с гражданин, пътувал в самолета със Сидеров. След като скандалът между Сидеров и другия пътник ескалирал на територията на порта, бил извикан екип на полицията за съдействие. Вместо да се усмири обаче, атакистът забил юмрук в лицето на униформен. Пострадалият полицай си е извадил медицинско свидетелство веднага след нападението. По случая е заведено досъдебно производство. Заради посегателството над служителя на реда, вероятно прокуратурата ще поиска имунитета на Волен Сидеров. Обвинението работи от снощи по случая. На мястото на инцидента, освен няколко полицейски патрула, пристигнала и кола на обвинението. Свидетели на случилото са били разпитвани повече от пет часа.

Сидеров не е арестуван заради парламентарния имунитет, който включва наказателна неприкосновеност.

От ГЕРБ са учудени от мълчанието на всички компетентни органи по случая и са особено притеснени от липсата на каквато и да е позиция или коментар от страна на политическото и професионалното ръководство на МВР. "Алармираме, че подобно странно мълчание може да се тълкува като готовност да бъдат унищожени всички видеозаписи, заснели нападението на Волен Сидеров и депутатите му срещу български гражданин, за да може случаят да бъде потулен", посочват от партията.

За да не се случи това, от ГЕРБ призовават министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и ръководството на "Гранична полиция" всички записи от охранителните камери и на полицията, и на концесионера на летището да бъдат изцяло съхранени и използвани при разследването на криминалното посегателство срещу български гражданин. За да бъде гарантирано обективно и прозрачно разследване призоваваме всички пътници от въпросния полет и свидетелите на грозната сцена на Летище-Варна да предоставят на медиите и на органите на реда всякакви снимки и видеозаписи, които са направили по време на инцидента в самолета и на аеропорта, заявяват още от партията.

От ГЕРБ призовават управляващите политически сили също да осъдят остро поведението на Волен Сидеров, а компетентните органи в държавата да направят незабавно разследване на случая на Летище-Варна. "В противен случай сцените с безчинстващи "наказателни отряди" от самозабравили се политици ще се превърнат във всекидневие", смятат от партията.