ГД ДНЕС: Открит сблъсък не се състоя, но предстои втори рунд
ГД ДНЕС: Открит сблъсък не се състоя, но предстои втори рунд / netinfo

В конферентната зала на Парк-хотел  Дряново се проведе кръгла маса на тема „Дряновското професионално образование  – бъдеще и тенденции”. Форумът бе организиран от Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов” и гражданско движение „ДНЕС”. Модератор на дискусията бе известния историк, поет и телевизионен водещ проф.Пламен Павлов, а помощник модератор – областният координатор на движение „ДНЕС” Анатолий Антов.

Още в началото бе констатиран фактът, че дряновската местна законодателна и изпълнителна власт явно не е дозряла до нивото на развитие на гражданското общество, защото от поканените представители на Общинска администрация и Общински съвет - Дряново присъстваше само един общински съветник, г-жа Людмила Асенова, която по собствените й думи ”била научила за проявата от Фейсбук”.

Присъстваха представители на педагогическата колегия на ПГИ „Рачо Стоянов”, на синдикатите,  на родителската и младежката общности, както и будни граждани. Дискусията бе разгорещена и тематично се въртеше най-много около плановете на Общинска администрация - Дряново да извърши преобразуване чрез сливане на двете професионални гимназии в града - ПГИ „Рачо Стоянов” и ПТГ „Димитър Крусев”.

Замисления нов юридически субект според този план щял да носи името Професионална гимназия „Рачо Стоянов”, което всъщност е заличаване и ликвидиране на средното икономическо образование в града. Бяха изказани редица аргументи против това становище, което ще се внесе като точка в дневния ред на утрешното заседание /20 декември от 15.30 часа/ на Общински съвет-Дряново, като най-честите и логичните между тях бяха, че подобно сериозно решение се внася без каквото и да било обществено обсъждане, без консултации с ръководството и педагогическата колегия, родителската общност, бизнеса и синдикатите, без никакви дискусии в гражданското общество.

ГД "ДНЕС" Открит сблъсък не се състоя но предстои втори рунд
netinfo

Форумът прие декларация и инициира гражданска подписка против преобразуването чрез сливане на двете професионални училища. Ето пълният текст на декларацията:

"Уважаеми дами и господа,
Заявяваме твърдо мнението си, че сме ПРОТИВ замисленото от дряновската общинска администрация  сливане на ПГИ „Рачо Стоянов”Дряново  с ПТГ „Димитър Крусев” Дряново по следните причини и със следните основания:

1. Рационално  сливане би могло да се извърши  между равностойни и еднородни  структури, а не между действаща  гимназия и гимназия със затихващи  функции.

2. Създаването  в този момент на нов юридически  субект и заличаването от името  на новото учебно заведение  на думата „икономическа” е  напълно лишено от здрав разум,  защото това е подмяна на  лицето и измяна към традициите  на икономическата гимназия в  Дряново.

3.Поради наличието  на технически гимназии в Габрово  и Севлиево разкриване на технически  паралелки в икономическа гимназия  е нецелесъобразно и невъзможно  да се осъществи.

4. Към настоящия  момент Професионална гимназия  по икономика „Рачо Стоянов”  няма неразплатени разходи и по никакъв начин не е ощетила общинския бюджет и в тази връзка основания в тази посока на мислене са напълно лишени от логика.
5.Едно сливане  на две напълно различни по  структура и учебен процес  професионални гимназии би довело  до риск, застрашаващ приема на ученици и бъдещето на единствената икономическа гимназия в Габровска област.
6.Поддръжката  на две сгради, от които едната  ще се ползва само от 12 ученици,  разпределени в две специалности, ще доведе до увеличение на  разходите.

7. Предложението на общинска администрация Дряново е в голяма степен недемократично, защото не е изготвено с необходимия обществен консенсус чрез допитване до широката общественост, педагогическата колегия, родителската и ученическа общност.

8. Основанията  на дряновската общинска администрация за оптимизирането на професионалните гимназии в града са пълни с неточности, преиначени факти, погрешни изводи и тенденциозни заключения.

В края на кръглата маса бе избран инициативен комитет в състав: общинският координатор на Гражданско движение „ДНЕС” Павлин Ботев Марков - председател и членове Светлана Николова Енчева и Мария Гатева Христова. Още утре 20 декември Инициативният комитет ще внесе гласуваните документи в Общинска администрация и Общински съвет Дряново, придружени с искане за отмяна или отлагане на предложението и решението за сливане на горепосочените учебни заведения. Призивът на инициативния комитет е, че не е късно разумът да надделее  и „Иконома” в Дряново да бъде спасен от обезличаване и закриване. Общо мнение на колектива на гимназията е, че подобен начин за провеждане на сериозна реформа в местното образование от страна на общинската администрация е недемократичен, силов и от него вее полъх на тоталитарност и еднолична власт.
В края събралите се предупредиха още веднъж, че подобни „реформи” биха довели до необратими последици, в резултат на което мандатът на сегашната изпълнителна власт в Дряново да бъде записан с главни  и срамни букви в историята на общината като печална поредица от сливания и закривания".