Легендарният Серпико живее без телевизор, интернет и мобилен телефон
Легендарният Серпико живее без телевизор, интернет и мобилен телефон / Gulliver/Getty Images
Легендарният Серпико живее без телевизор, интернет и мобилен телефон
68959
Легендарният Серпико живее без телевизор, интернет и мобилен телефон
  • Легендарният Серпико живее без телевизор, интернет и мобилен телефон

Телевизията и Холивуд „хранят" децата в Америка със „силно токсично съдържание", което впоследствие води до увеличаване на насилието в обществото. Думите са на легендарния нюйоркски полицай Франк Серпико, който в началото на 70-те години става известен като първия служител на реда, осмелил се да свидетелства срещу корупцията.

Световна популярност му носи книгата на Питър Маас, в която се описват разкритията на Серпико за корупцията в полицейските управления в най-големия американски град, както и филмът на режисьора Сидни Лъмет от 1973 година, в който ролята на Серпико е изиграна от Ал Пачино.

Понастоящем 77-годишният пенсиониран полицай живее в малко градче край Ню Йорк, далеч от суетата и славата на почитателите. Сам се е лишил от едни от най-популярните атрибути на модерния свят - няма телевизор, интернет и мобилен телефон. „По последни данни през живота си американецът ще изгледа 100 000 акта на насилие и около 8000 убийства на екрана на телевизора си", сподели Франк Серпико в специално интервю за Дарик.

В него Серпико напомня, че неотдавна полицейският комисар на Ню Йорк Рей Кели беше освиркан на подиума в университета „Браун" в Роуд Айланд и беше принуден да отложи речта си. Студентите изразиха недоволството си към спорната наредба в Ню Йорк, която позволява на полицията да спира и да претърсва гражданите произволно. По-рано през годината съдът я обяви за противоконституционна, но градът оспори решението и тази практика продължава. Студентите показаха на полицейския комисар, че са възмутени от работата на департамента му. Младите имат силата да се опълчат срещу корупцията, казва легендарният полицай.

„Погледнете само колко много в Америка се обсъжда насилието. То непрекъснато е в новините, а оръжейните производители са едно от най-силните лобита в държавата", изтъква Серпико. Той се позовава на данни на Американската асоциация по психология, според които през живота си средният американец ще изгледа 100 000 акта на насилие и 8000 убийства по телевизията. „Докато родителите са толкова заети, че нямат време да обърнат внимание на децата си, телевизорът се е превърнал в детегледачка. Така децата от най-ранна възраст започват да се "хранят" с тази токсична визуално-звукова смес, която излиза от тази кутия, пред която седят втренчено. Така се превръщат в жертви на това насилие и този страх, които възприемат с психиката си. Холивуд носи изключително голяма отговорност за всичко това", коментира Серпико в интервюто за Дарик.

Той си спомня, че в детството му приключенските сериали, които са гледали хората като например „Самотният рейнджър" или „Фантомът", никога не са показвали насилие, както днес: „Когато се налагаше нещо да се случи, героят например прострелваше злодея в ръката и той възкликваше: "Как можа да ме простреляш в ръката!" Същите тези герои, които навремето си разменяха по няколко юмрука, днес са пренаправени от Холивуд с огромно количество съвсем реалистично насилие и кървави убийства. Сравнете само оригиналната поредица за Батман от 70-те години на миналия век и сегашните филми за същия герой".

Според Серпико също толкова лоши са компютърните игри, които вече са твърде реалистични и в които убиваш противника, кръвта се пръска навсякъде, и минута по-късно същият този убит противник става на крака и продължава играта. „Как очакваме децата да възприемат реалността и насилието, след като ефектът от подобни игри им е влязъл в подсъзнанието? Като се има предвид всичко това, всъщност изобщо не е трудно да разберем как е възможно малко дете да занесе пистолет в училище и да простреля приятелчето си, както редовно се случва в Америка. Та те са закърмени с играта, в която героят е застрелян, след което става и продължава. След като детето всекидневно е консумирало тази отровна сетивна храна, за която говоря, как иначе можем да очакваме то да възприема света? Тези деца дори не осъзнават, че това насилие им натежава, защото то вече е станало част от съзнанието им", казва полицаят легенда.

Американецът става все по-гневен и по-ядосан с всеки изминал ден, защото консумира тази храна, която произвежда насилие и омраза, смята Серпико и допълва: „Тези чувства напояват същността ни, мисленето ни. Така много по-лесно се мразят мюсюлманите, например".

Интервюто на Николай Тихов с легендарния полицай Франк Серпико слушайте тази вечер в предаването „Денят" след 18,30 часа.