Предлагат таксата за предсрочно погасяване на ипотечен кредит да е 1%
Предлагат таксата за предсрочно погасяване на ипотечен кредит да е 1% / снимка: БГНЕС
Предлагат забрана на небанковите дружества за бързи кредити да налагат такси на клиентите
68388
Предлагат забрана на небанковите дружества за бързи кредити да налагат такси на клиентите
  • Предлагат забрана на небанковите дружества за бързи кредити да налагат такси на клиентите

Да се забрани на небанковите дружества да изискват такси от клиентите си при заеми - това е едно от предложенията, по които ще работят депутатите за регулиране на отношенията между потребителите и кредитните дружества. На кръгла маса в парламента за пореден път бяха представени и идеите на депутата от Коалиция за България Румен Гечев за по-добрата регулация на начините за формиране на лихвите по заемите - на базата на пазарен индекс. Гечев предложи още наказателната лихва за предсрочно погасяване на кредит да е не по-голяма от един процент.

Според финансиста Любомир Христов месечно банките успяват да вземат между 100 и 600 лева от свои клиенти, което годишно прави над 400 млн. лева, а за пет години, откакто са възникнали проблемите, това прави 2 млрд. лева. Основният проблем - как се образуват лихвите по кредитите. "Има стандартна банкова практика в целия свят - и в Зимбабве е същата, но не и в България, - според която референтният лихвен процент е външен за банката пазарен лихвен процент", обясни Христов.

Предложението на депутата от Коалиция за България Румен Гечев е възможенв вариант да бъде банката да избере един от пазарните индекси - Либор, Юрибор, Софибор, или някакъв друг индекс, който обаче се определя от националната банка, а не от отделните банки.

И още едно предложение - при предсрочното погасяване на ипотечни кредити наказателната такса да е максимум един процент, както е при потребителските кредити. "По този начин се засили пазарната конкуренция, а този фактор действа на понижението на лихвите по потребителиските кредити", обясни Гечев.

Как се оценява имот, ако не може да изплатим ипотеката му? Валентина Иванова, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители, се противопостави на връщането на възможността за обжалване на оценката на имота, защото процесът може да трае с години. "Какво би станало с кредита на длъжника през тези години, когато всички знаем, че се дължи законна лихва, която е основният лихвен процент плюс десет пункта отгоре", попита тя.

Отговорът на Румен Гечев: "Жилищата на хората, които не могат да си изплащат заемите, по една или друга причина се разпродават на безценица. Следователно ние сме длъжни да направим нещо по този въпрос и да запазим интереса на клиентите".

Бе направено и още едно предложение от депутата Кирил Добрев, но този път за небанковите финансови институции. "Естествено, че ако контролираме лихвите и сложим таван на лихвите, всички тези сладури ще избягат в такси", коментира Добрев. Затова той предлага да се махнат таксите. Ако искат да имат такси, нека си регистрират банка, допълни той. Според Добрев небанковите финансови институции са раздали над 2 млрд. лева, а средният лихвен процент е 200 на сто.