Камъни падат от джамията в центъра
Камъни падат от джамията в центъра / netinfo

Големи каменни отломки започнаха да падат от минарето на разградската джамия „Магбул Ибрахим паша“.

Първият регистриран инцидент е станал около 17,00 ч. в понеделник – съобщи районният мюфтия Мехмед Аля. При падането на близо 20-килограмовия камък от височина 20 метра наблизо е имало мъж от село Дянково, именно той се обадил на мюфтията за инцидента, човекът не е пострадал. Час след случката, когато Мехмед Аля пристигнал, две момиченца на възраст 4-5 години си играели около камъка с орнаменти. Той предупредил родителите им за инцидента и те прибрали децата си.

Камъни падат от джамията в центъра
netinfo

Аля разказа, че е звъннал на тел. 112, но мерки за обезопасяване на мястото не са взети. От ОДМВР-Разград обаче отрекоха да има такова обаждане.

Мюфтията коментира, че преди няколко месеца е пратил писмо до община Разград с настояване да се сформира комисия, която да прецени дали има нужда обезопасяване. Отговор обаче не последвал.

Джамията „Магбул Ибрахим паша“ е построена през 1616 г., смята се за третата по големина на Балканите. Не е действаща от повече от 20 години, но се намира в центъра на града, често преминаващи граждани надничат през прозорците, за да видят как изглежда. Сградата е паметник на културата, вписан в каталога на ЮНЕСКО, каменният отломък е паднал от най-високата част – шерифе – издадената част на минарето.

Камъни падат от джамията в центъра
netinfo