Архитекти искат банка с инвестиционни проекти по еврофондовете, а държавата да инвестира в проектирането
Архитекти искат банка с инвестиционни проекти по еврофондовете, а държавата да инвестира в проектирането / снимка: MorgueFile.com

Архитекти настояват да има банка с инвестиционни проекти, избрани с конкурс, които да са готови в очакване на новите европейски програми. Това ще помогне на страната да увеличи усвояването на евросредствата, каза на пресконференция Николай Гълъбов, заместник-председател на Камарата на архитектите в България, предаде БТА.

Според бранша необходимо е държавата да поеме финансирането на подготовката на такива проекти, което ще е и значителна подкрепа за общините. Образно казано говорим за не повече от един процент от строителната стойност, ако ние можем да усвоим сто милиона, говорим държавата да инвестира един милион в проектиране, допълни Гълъбов.

Председателят на Съюза на архитектите в България Георги Бакалов отбеляза, че убедеността на гилдията в необходимостта от съществуване на новото Министерство на инвестиционното проектиране е заради това, че трябва задължително да стане първо изготвянето на проект, той да се остойностява, и тогава строителят да се конкурира за цена и срок. По думите му това е цивилизованият път, а не досегашният - чрез инженеринговата поръчка, когато строителят печели обект, след което си поръчва проекта такъв, какъвто на него му е най-изгоден, за да реализира най-голяма печалба при съмнително качество.

Според Гълъбов, ако се опростят процедурите за издаване на строително разрешение, както това е например в Германия, строително разрешение ще може да се издава на идейна фаза след конкурс или без конкурс, като по този начин ще се ускори банковото финансиране на строителство.