Анипро в Долно Абланово да ограничи неприятните миризми, предписа екоинспекцията
Анипро в Долно Абланово да ограничи неприятните миризми, предписа екоинспекцията / Дарик Русе, архив

Експерти на РИОСВ-Русе дадоха предписания на собствениците на инсталацията за производство на добавки за фуражи „Анипро” АД в с. Добно Абланово (община Русе), да приложат допълнителни мерки за намаляване на неприятните миризми, формирани от производствената им дейност. Обстойната извънредна проверка за обследване на технологичния режим и инсталациите при обработката на суровините за производство на добавки за фуражи, е поради зачестилите сигнали на жители на село Долно Абланово за неприятни миризми от дейността на дружеството.

Заключенията на експертите на РИОСВ-Русе са, че в дружеството са приложени значителни подобрения в технологичния режим, но все още недостатъчни, за ликвидирането на проблема.  Вероятни причини за неприятните миризми са нарушена цялост на отводнителната канавка и неправилна експлоатация на пречиствателното съоръжение. От проверката на дневниците за технологична поддръжка на пречиствателните съоръжения е констатирано, че при почистването им (за около 30 минути), се спира вентилаторът и емисиите от сушилнята се отделят в атмосферния въздух неорганизирано, които се усещат като неприятни миризми.

В момента на проверката е установено, че отводнителната канавка, разположена пред входа на приемното отделение е затлачена с пера, и не изпълнява предназначението си. В шахтата под приемния съд има наличие на замърсена суровина, която също е източник на неприятни миризми.

Освен мерките за намаляване на емисиите в атмосферата от почистването на пречиствателното съоръжение, на дружеството са дадени предписания да се почисти и възстанови нарушената цялост на отводнителната канавка и да се изготви и представи работен лист за класификация на производствено отпадък – пластмаса. В края на октомври предстои проверка за спазване на дадените предписания.