Румен Драганов: Туристическият бранш иска нов Закон за туризма
Румен Драганов: Туристическият бранш иска нов Закон за туризма / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Туристическият бранш иска нов Закон за туризма и продължава да настоява за необходимостта от отделно министерство. Това каза пред БТА Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

 

Законът за туризма от 2013, бъркайки дефиницията за турист, като го определя като "всяко лице, което влезе на територията на страна, и стои над 24 часа", без да посочва горна граница на престоя, превърна и бежанците в туристи, каза Румен Драганов и допълни, че това е изключително погрешна концепция, поради която е трябвало да му бъде наложено вето.

 

Нужен е нов закон за туризма, в който ясно да бъде казано кой управлява многомилиардната собственост в частта туристически атракции, културни и природни забележителности и нематериално наследство, смята Драганов.

 

Според него без държавата да започне да управлява тази собственост на цена над 100 млрд. евро, означава, че страната ни ще продължава да е много далеч от съвременния туризъм. Той посочи, че заради нерешаването на този проблем българският туризъм годишно губи милиарди евро, защото работи с 30 процента от капацитета си. При такъв нисък коефициент на средна цена на продадена стая – основен коефициент, по който в Европа се наблюдава състоянието на хотелската база, ние сме на последно място, отбеляза експертът.

 

По думите му българският туризъм се нуждае от пълна либерализация на такива дейности като категоризация на местата за настаняване и средства за хранене и развлечения. Според бизнеса туристическата таксата трябва да отпадне. Нещо повече - всеки хотел и хотелиер за всяко легло с турист трябва да получава субсидия от общината, защото тя печели от тези туристи от приходите за фирмите, които работят на място, допълни Румен Драганов.

 

По отношение на очаквания на бранша за зимния сезон,Драганов прогнозира ръст от между 3,5 и 5 процента.