В Турция отвориха центрове за настаняване на мъже - жертви на семейно насилие
В Турция отвориха центрове за настаняване на мъже - жертви на семейно насилие / снимка: БГНЕС, архив

Мъжете в Турция, които са станали жертви на семейно насилие, вече могат да се подслонят в разкрити в началото на месеца центрове за временно настаняване, съобщиха местни медии.

В допълнение към центровете за настаняване на жени - жертви на семейно насилие, министерството на семейството и социалната политика е отворило в началото на септември и два пансиона за мъже - единият в Истанбул с 12 места, а другият в Измир с 18 места, посочва бТВ.

Насилието над жените е един от най-наболелите проблеми в Турция. Съдебната система в страната опитва да въведе мерки за превенцията му. Социалното ведомство е разкрило 89 пансиона, в които в момента живеят 2409 жени.

Съгласно закона за защита на семейството и превенция на насилието над жени, жертвите на насилие трябва да бъдат защитавани без да бъдат дискриминирани в зависимост от пола. В резултат на това, а и защото понятието „жертва на насилие” бе признато в съдебната система, министерството е задължено да осигури услуги за подслоняване и за мъжете, които са подложени на насилие. Така, в съответствие със закона, министерството отвори първите центрове за временно настаняване за мъже.

Властите ще предприемат необходимите действия, ако се окаже, че броят им трябва да се увеличи, посочват медиите.