Добрич стана десетият град в страната с регионален академичен център към БАН
Добрич стана десетият град в страната с регионален академичен център към БАН / Дарик Добрич

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров и кметът на Добрич Детелина Николова подписаха меморандум за научно-техническо сътрудничество. Общината ще разчита на Академията за изработването на научни становища и експертизи, свързани с развитието на Добрич, усвояването на еврофондовете, екологията и мониторинга на околната среда, изграждане на екологичен градски транспорт, оценка на риска от аварии и природни бедствия и други сфери. „Споразумението е важен акт за развитието на общината”, коментира Детелина Николова. Подписаният днес документ урежда формите на сътрудничество и процедурата за координация на съвместните дейности и е с трайност 5 години.

Добрич стана десетият град в страната, в който се учредява регионален академичен център, като част от национална мрежа, инициирана от БАН. Тя се създава през последната година и половина и в нея до момента членуват 10 местни центъра в градовете Шумен, Русе, Плевен, Габрово, Бургас, Сливен, Пловдив, Благоевград, Ст.Загора и вече Добрич. Координатор на добричкия център е доц.Тодор Радев, като сред учредителите са представители на бизнеса, ВУМК, Добруджанският технологичен колеж, колежът към Шуменския университет, Регионалният исторически музей и др.

Около 20 септември в София ще се състои среща на представители на всички регионални центрове, в присъствието на 45-те директори на научните институти в БАН, обяви академик Воденичаров. Ще се обсъдят приоритетните за всеки център задачи, които ще се разработват съвместно с БАН. Целта е научната мисъл и бизнесът да седнат на една маса и да работят за просперитета и успеха на България. „Страната ни има изключителен природен и човешки потенциал и ние сме длъжни да направим така, че този потенциал да започне да комуникира помежду си, да обменя идеи и да търси пътищата, по които България ще стане успешна. Всяка държава, която е станала успешна, използва такива инструменти”, заяви академик Воденичаров, като посочи за пример Република Корея.

В рамките на БАН ще се създаде център на Корейския институт за иновации и технологии, който ще бъде център за цяла Източна Европа. Според председателя на БАН сътрудничеството със страни, които имат много добра държавна организация и ефективна икономика, може в едно по-кратко време да промени състоянието на нашия икономически живот.

Добрич стана десетият град в страната с регионален академичен център към БАН
netinfo