Закон за жестомимичния език искат сляпо-глухите
Закон за жестомимичния език искат сляпо-глухите / dariknews.bg/архив

Създаването на Закон за жестомимичния език ще искат от Националната асоциация на сляпо-глухите в България. Това обяви председателят на организацията Димитър Парапанов. По думите му законът трябва да опише методите за работа със сляпо-глухи, кои са потребителите на съответните социални услуги и как ще ги получават. Парапанов даде за пример Унгария, където от 5 години функционира такъв закон. Там на всеки потребител се полагат по 200 часа годишно безплатно обучение на съответния жестомимичен език, а ако е в болница му се назначава безплатен преводач. Унгария вече има обучени няколкостотин интерпретатори, които помагат на хората с увреждане да се адаптират към въшния свят и да не изпадат в изолация, обясни Парапанов. Унгарските интерпретатори минават само курсове, за да се обучат на жестомимичен език, докато в скандинавските страни има бакалавърски програми в университетите.

До края на годината асоциацията ще инициира срещи на ниво депутати съвместно със Съюза на глухите и Центъра за жестомимичен език.

У нас липсва и наредба, която да регламентира заплащането на труда на интерпретаторите, които се занимават със сляпо-глухи лица. Това допълнително демотивира желаещите да им помагат, посочи Парапанов. Обучението на самите сляпо-глухи, които са около 620 в страната, е безплатно и се финансира от държавата. Не така стои въпросът с близките им, които ежедневно общуват с тях. Този тип увреждания са динамични и ако в млада възраст човек е само незрящ, то през годините може да изгуби и слуха си. Затова се налага прилагането на гъвкави методи на обучение на самите потребители, а затова трябва да бъдат обучени съответните хора, допълни Парапанов.

Националната асоциация на сляпо-глухите финализира пилотен за България проект за обучение на интерпретатори, финансиран от еврофондовете. Създадена е уникална за страната методика с помощта на експерти от Унгария и Финландия. Тя включва 6 метода на работа, които включват и използваните досега само два. Сред тях са изписване на главни печатни букви върху дланта, върху гърба, чрез проследяване - обучаващият обхваща китките на обучавания и му показва движенията на жестомимичния език. Използването на повече методи влияе върху цялостното състояние на сляпо-глухите и им помага да общуват по-свободно. По новата методика са обучени общо 7 души. Резултатът ще се мултиплицира с провеждане на обучения на близките на сляпо-глухите, на специалисти в дневните центрове за рехабилитация и интеграция на незрящи, както и на глухи лица с нормално зрение, които да станат интерпретатори-придружители на сляпо-глухи.