Кодират порно каналите
Кодират порно каналите / снимка: sxc.hu
Кодират порно каналите
66144
Кодират порно каналите
  • Кодират порно каналите

Порно каналите ще бъдат ограничени за децата. Каналите за възрастни ще бъдат кодирани по начин, който да не позволява на непълнолетни да могат да ги гледат.

До решението се е стигнало след споразумение между СЕМ и кабелните оператори с цел защита на децата.
Това обаче няма до доведе до допълнително плащане към сметките за кабел специално за розови канали, обясниха за Дарик от Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори.
Свободният достъп до порно каналите ще бъде спрян след искане от страна на СЕМ, на което кабелните оператори с радост откликнали, обясни за Дарик председателят на СЕМ Георги Лозанов.

„Тези програми да не бъдат в основния пакет, а да бъдат специално записани в договорите - който има такова желание, и да бъдат кодирани, така че да не могат малолетни, свободно движейки се, да попаднат на тях", допълни Лозанов.

Няма опасност от допълнителни плащания за желаещите да гледат секс на телевизора си, увери Димитър Радев, председател на Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори.

„Първо е некоректно да се говори, че стават платени тези канали - те са платени и сега. Част от тях са в платения базов пакет или разширен цифров пакет, част от тях са отделно пакетирани срещу допълнително заплащане. Нашият диалог не е да ги направим по-платени или по-малко платени, а да направим по-дисциплиниран и по-сигурен достъпът до тези канали", обясни Радев.

За реализирането на идеята има 2 начина, като най-популярен се оказва този със заключването на розовите канали със специален код.

Такъв обикновено действа и при сегашните условия, но стандартно той е много лесен за въвеждане от децата, тъй като е например четири нули или четири единици.

„Няма да е с такъв лесен за разбиване код, така че само възрастният пълнолетен зрител, който подписва договорът с оператора ще има достъп до него. Другото е от чисто административна и организационна гледна точка - явно да обявим в общите условия на договорите, че такива канали са в пакета на клиентите и те са съгласни тези канали да бъдат част от пакета", добави Радев.

Той допълни, че още в близките месеци се започва въвеждането на системата за ограничаване на порно каналите, а най-вероятно до края на годината ще има и резултати.