Съдът в Балчик отчита ръст на постъпилите дела
Съдът в Балчик отчита ръст на постъпилите дела / Дарик Добрич

Районният съд в Балчик отчита ръст на постъпилите през първото шестмесечие дела спрямо същия период на миналата година. Образувани са 653 нови дела при 588 за шестте месеца на 2012 година. Сериозно увеличение се наблюдава при гражданските дела –  62 повече спямо същия период на миналата година.

За двете години се откроява обща тенденция на висок процент на образуваните граждански дела по заповедни производства. От общо образувани 437 граждански дела за първите шест месеца на 2013 г., 310 са заповедни производства. За същото време през миналата година са били постъпили 375 дела, като по 263 от тях е поискано издаване на заповед за изпълнение за вземане на парични суми или вещи, или изпълнението й. 202 дела са образувани по заявления за издаване на заповед за събиране на парични вземания. Най-много сред тях са тези по искове на ВиК - Добрич - 80 броя, по вземания на лизингова фирма – 32 дела, и от Енерго Про - 29 броя. Делата за изпълнение на подобни заповеди са 108.

Съдът отчита също увеличение на образуваните дела за делби, на тези по Закона за закрила на детето и по Закона за защита от домашното насилие. Същевременно е отбелязана тенденция на намаление на постъпилите дела по Семейния кодекс, облигационните и вещните искове.

В наказателното отделение на Районен съд - Балчик се наблюдава леко увеличение на делата, като то е най-съществено при образуваните наказателни дела от общ характер – с 13 повече от миналата година. Статистиката показва, че и в двата периода преобладават тези за престъпления против собствеността – кражби, присвояване, измама, както и делата за общоопасни престъпления.