Най-големият Юсейн Болт отново е на върха на 100 метра!
Най-големият Юсейн Болт отново е на върха на 100 метра! / Gulliver/Getty Images

Олимпийският шампион Юсейн Болт отново стъпи на световния връх, след като спечели титлата на 100 метра на шампионата на планетата в Москва. Ямайският спринтьор записа резултат от 9.77 секунди на финала с преднина пред всички останали.

Резултатът със сигурност щеше да е далеч по-добър, но мократа писта на стадион „Лужники“ в руската столица попречи на атлетите, в това число и на Юсейн Болт.

Среброто в дисциплината отиде при американеца Джъстин Гатлин с време от 9.85 секунди. Първият и вторият в подреждането имаха еднаква реакция на старта, но класата на Болт си каза думата.

Любопитното е, че следващите позиции от 3-о до 5-о място са резервирани за представителите на Ямайка – Неста Картър (9.95 секунди), Кемар Бейли-Коул (9.98 секунди) и Никел Ашмеаде (9.98 секунди).

Американският спринтьор Майк Роджърс финишира на шеста позиция с 10.04, а след него се наредиха Кристоф Льометр от Франция с 10.06 и Джеймс Дасаолу от Великобритания с 10.21 секунди.

На шампионата в Дегу Юсейн Болт записа фалстарт и златото грабна неговия сънародник Йохан Блейк. Състезателят от Ямайка обаче, както и уличените в употреба на допинг Тайсън Гей и Асафа Пауъл, бяха големите липсващи на финала на 100 метра.