Ден 59-ти на протести в столицата
Ден 59-ти на протести в столицата / снимки: DarikNews.bg
Ден 59-ти на протести в столицата
65888
Ден 59-ти на протести в столицата
  • Ден 59-ти на протести в столицата

Протестите срещу правителството на Пламен Орешарски продължават 59-ти ден. Хората, които искат оставка на кабинета и предсрочни парламентарни избори, се събраха и тази вечер на площад „Независимост” в центъра на столицата.

Демонстрантите блокираха за кратко малко след 19.30 ч. движението по бул. „Цар Освободител” и бул. „Княз Ал. Дондуков” при Министерски съвет. Полицейски екипи са разположени в района, но присъствието на органите на реда не е засилено.

Протестиращите срещу кабинета „Орешарски” отново скандираха призиви за оставка. Те озвучиха площада по жълтите павета със свирки, биха на барабани, развяваха български знамена и знамето на Европейския съюз.

Протестното шествие тази вечер достигна до сградата на Народното събрание, където протестиращите продължиха със скандиранията „Оставка” и „Мафия”.

Около паметника на Цар Освободител продължава да е опънат и палатков лагер. Събира се подписка за оставката на кабинета „Орешарски” и подписка за нов изборен кодекс.

Към 21.00 ч. хората вече се разотидоха и протестът приключи мирно.

Ден 59ти на протести в столицата
netinfo

Продължава и пешеходният поход „Орешарски марш”. Днес групата планува да стигне до Карнобат. Протестиращите, които миналата седмица тръгнаха пеша от София за Резиденция „Евксиноград” край Варна, също искат оставката на кабинета.

Ден 59ти на протести в столицата
netinfo

По-рано днес се проведе и контрапротест в подкрепа на кабинета на Пламен Орешарски. Хората, които подкрепят правителството, отново декларираха доверието си в кабинета и призоваха за оставка на президента Росен Плевнелиев. Продължава и събирането на подписи за импийчмънт на президента и в подкрепа на правителството събраха подкрепа.

Ден 59ти на протести в столицата
netinfo

Вече е активен и сайт, който цели да преброи искащите оставката на правителството и нови избори noviizbori2013.com. На сайта може да се гласува и с искане за граждански контрол на всяко следващо управление.