Плевнелиев казва ще наложи ли вето на бюджета
Плевнелиев казва ще наложи ли вето на бюджета / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Президентът Росен Плевнелиев ще оповести на пресконференция днес становището си във връзка с приетите от Народното събрание промени в Закона за държавния бюджет за 2013 година. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

След близо двучасова среща в понеделник с държавния глава финансовият министър Петър Чобанов заяви, че Росен Плевнелиев има нагласа за налагане на "някакъв тип вето" върху актуализацията на бюджета.

Чобанов бе категоричен, че ако президентът наложи вето, това или ще забави актуализацията, с което и провеждането на политиката на кабинета, или ще постави правителството в ситуацията да изпълнява бюджета на Симеон Дянков - т.е. да "реже" разходи и да ги прехвърля за следващата година, без да е ясно дали догодина ще може да ги бюджетира.

По думите на Петър Чобанов основните притеснения на държавния глава били около напрегнатата приходна част.

В становище относно евентуалното налагане на вето върху държавния бюджет от финансовото министерство предупредиха, че фискалният резерв в края на годината може да е 3,9 млрд. лева, а в първото тримесечие на следващата година – дори да падне под 2 млрд. лева. От министерството припомнят, че по закон фискалният резерв трябва да е на ниво минимум от 4,5 млрд. лева в края на годината – т.е. без актуализацията законът няма да е изпълнен.

От своя страна лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че вето върху бюджета би сложило знак на равенство между Плевнелиев и Симеон Дянков. „Това означава поемане на цялата отговорност за последиците за държавата и гражданите, и за бизнеса лично от президента на Републиката”, подчерта Станишев.