Звезди от световните сцени свирят под звездите в Родопите
Звезди от световните сцени свирят под звездите в Родопите / netinfo

“The Sound of Silence” продължава тази вечер с етно, фламенко, румба, джаз и фюжън. Среща под връх Перелик правят млади, талантливи музиканти и звезди от световните сцени.

С китарите си атрактивната формация Del Padre ще пренесе присъстващите под звездите в завладяващия ритъм на фламенкото, румбата и джаза.

Проблясъците на огньовете ще съпътстват инвенцията на триото на Петър Славов – басистът, който покори световните сцени с имена като Джо Ловано и Куинси Джоунс. По негова покана, между световните си турнета за първи път в България пристига невероятният китарист Майк Морено, свирил с Joshua Redman, Elastic Band, Lizz Wright Band, Nicholas Payton Quartet, Me'Shell N'Degeocello, Terence Blanchard Quintet, Greg Osby 4, Wynton Marsalis, Kenny Garrett Quintet, Ravi Coltrane Quartet. Към триото на Петър Славов се присъединява и един от най-елитните ни барабанисти - Димитър Семов. Звездно трио под звездите на Перелик, за което редица най-големи фестивали биха завиждали, ще представиавторска музика - съвременен джаз с елементи на рок, както и музика на Бьорк, Орнет Коулман и др.

В проекта на Никола Горялов, студенти от Лятната музикална академия на НБУ, завършили майсторски класове при Милчо Левиев, Петър Славов, Аарън Гоулдбърг, ще пренесат традицията на родопските песни в единение с джаза и ще представят част от авторските си композиции.

Гости на фестивала са и музикантите от сръбската фюжън-джаз формация от Ниш - Eyot, едно от нашумелите имена в европейската музика. С издадени дискове в САЩ и Германия, с участие във фестивалите в Nišvill Jazz Fest, World of Jazz / Dubai, DOKfest / Munich, Vicenza Jazz Fest, с Азиатско турне 2012, Руско турне 2013. Eyot са музиканти, жадни за свеж звук, които смесват културата на джаза и изтънчеността на класическото пиано  със елементи от фолклора на Източна Европа и едно леко загатване на електронен фюжън. През 2009 те сасред тримата победители във Umbria Jazz Balkanic Windows Competition, печелят и MIDEM OFF 2012 Competition, Cannes.

Като част от фестивалната програма на върха е представена и изложбата на уникалната Ан дьо Колбер Христофоров, известна художничка, родена във Франция. Тя е от потомствена благородна фамилия, представител на френско-българско семейство в Париж.

“The Sound of Silenceе единственият по рода си в България на над 2 200 метра надморска височина, в напълно естествена среда. Като събитие е част от националния културен календар и става все по-популярен. Оригиналният бит и култура на региона и вековните фолклорни обичаи я са като продължение на орфическите традиции и придават особена атмосфета на мястото.

Община Смолян осигурява транспорт за всички, които искат да се качат до най-високия връх на Орфеевата планина, на сцената на „Меча къща“. Автобусите ще тръгват в 17.30, 18.00, 18.30 и 19.00ч. от паркинга пред църквата Св."Весарион Смоленски". Обратният транспорт ще извозва пътниците от върха към Смолян в интервала между 23.45ч. и 01.00ч. Цената на билета е 3 лв.