Спират финансирането на болници, които отказват спешна помощ
Спират финансирането на болници, които отказват спешна помощ / снимка : dariknews.bg/ архив

Всяка болница, която откаже прием на пациенти, докарани по спешност, а има възможност да окаже такъв, няма да получава финансиране.

Това обяви в предаването „Седмицата" по Дарик здравният министър д-р Таня Андреева, като допълни, че няма да връща закритите общински болници, освен тази в Девин.

Ще бъде възстановена обаче методиката, по която малките лечебни заведения в труднодостъпни и отдалечени райони могат да получават държавно субсидиране.

Андреева засегна и темата със спешната помощ, като поясни, че през септември в линейките предстои монтирането на паник бутон.

Обсъжда се също така, когато спешните екипи тръгват към адреси, намиращи се в по-опасни райони, те да бъдат придружавани и от полицейска кола.

„Няма да връщам никоя друга закрита болница. Тази в Девин беше жизнено важна за трите общини, които тя обслужва. Такива болници има и в други по-малки общини, които имат редица географски особености, свързани с хората, които живеят там, както и с инфраструктурата на региона. Тези болници ние ще ги запазим и това е част от идеята да върнем методиката от 2005 година за субсидиране на малки лечебни заведения в труднодостъпни и отдалечени райони, защото там те не могат да бъдат търговски дружества в истинския смисъл на думата. От тях не може да се очаква никаква печалба, но хората там имат нужда от здраве. Никой не е казал, че тези болници ще се развиват като високотехнологични такива", допълни министърът.

„Нямам никакво намерение да осигурявам в болниците в Девин или в Димитровград или в Рудозем да се правят мозъчни операции или да се сменят стави. Смисълът на тези болници е да могат да оказват първична помощ. Разбира се, след време, когато имаме инфраструктурата и хеликоптерите, за които всички си мечтаем, което разбира се изисква сериозен финансов ресурс, може би тези болници ще загубят своето значение. Но в момента, в ситуацията, в която живеем, не може без тях. А иначе всяка болница, която не отговаря на критериите и на правилата, по които трябва да работи, за да сключи договор с касата, няма да получава финансиране. Между другото и сега има и държавни и общински болници, които не получават финансиране по някои клинични пътеки, защото не отговарят на определени критерии. Така че всички болници трябва да работят по равни правила. Ако отговарят на критериите, ще получават субсидия от обществения рерурс", каза още Андреева.