Ден 29-ти на протести срещу кабинета Орешарски
Ден 29-ти на протести срещу кабинета Орешарски / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Ден на 29-ти, протестите срещу кабинета "Орешарски" не спират
65395
Ден на 29-ти, протестите срещу кабинета "Орешарски" не спират
Протестът в София приключи
  • Ден на 29-ти, протестите срещу кабинета "Орешарски" не спират
  • Протестът в София приключи

За 29-ти пореден ден хората изразиха своето недоволство от политиката на кабинета "Орешарски" с масови протести в страната.

Хиляди се събраха в центъра на София. Хората развяваха български знамена. Имаше много велосипедисти, семейства с малки деца, възрастни хора, дори и домашни любимци. Отново имаше музикални инструменти, пееха се песни. Настроението бе приповдигнато.

Чуваха се и обичайните освирквания и скандирания за оставка.

Протестът протече нормално и без инциденти. Обстановката беше спокойна. Имаше засилено полицейско присъствие. Движението в центъра бе затруднено, но нямаше напрежение.

Интересното и атрактивното в днешните протести бе пускането на 240 китайски фенера в небето над София, а посланието, което отправиха хората чрез тях бе депутатите да си вървят възможно най-бързо.

Ето и снимки от красивата гледка:

Ден 29-ти на протести срещу кабинета "Орешарски"
netinfo

Маршрутът на протестиращите в София:

Както обикновено след 18 ч. хората в столицата се събраха пред Министерски съвет.

След Министерски съвет протестиращите се запътиха към Парламента, където скандираха и освиркваха за кратко. След това хората поеха по обичайния маршрут, но вместо към Орлов мост, те завиха наляво, покрай Университета "Св. Климент Охридски". Хората тръгнаха по бул. „Васил Левски" и ул. „Оборище", достигнаха храм-паметника „Св. Александър Невски" и по "Раковска" се върнаха пред Народното събрание, като след това продължиха към Орлов мост. Една част подминаха Орлов мост и поеха по "Цариградско шосе" към Плиска, а после се върнаха.

Около 22 ч. протестиращите се събраха на Орлов мост. Хората там разговаряха, пееха песни, пускаха музика и се забавляваха.

Вижте повече снимки от протеста в София ТУК

Ден 29-ти на протести срещу кабинета "Орешарски"
netinfo

 

 

Ден 29-ти на протести срещу кабинета "Орешарски"
netinfo
Контрапротестът в подкрепа на правителството:

Междувременно около 19.00 ч. приключи традиционният контрапротест в защита на правителството на Пламен Орешарски. На контрапротеста се събраха около 200 души, предимно възрастни хора.

Те бяха издигнали плакати с надписи „Демокрацията е в изборите - те минаха, вие загубихте, приемете го и се приберете", „Демокрацията казва: законните правителства се създават и свалят не на улицата, а в изборните урни. Всичко друго е беззаконие".

Протестът премина спокойно.

Ден 29-ти на протести срещу кабинета "Орешарски"
netinfo

Протестите в страната:

Писмено предупреждение са получили трима от протестиращите в Пловдив от полицията днес. Те са били привикани тази сутрин в 4-то РУП, където са им връчени предупредителни заповеди да не подстрекават, да не провокират и да не приканват участниците в протестите към гражданско неподчинение. В противен случай ги грози глоба от 50 до 5000 лева.

Около 150 души се събраха отново тази вечер на обичайното място пред сградата на община Пловдив, откъдето тръгнаха на шествие по Главната улица.

За 23-ти ден протестиращите в Сливен се събраха с искане за оставка на кабинета „Орешарски". Около 30 души се включиха в шествието. Протестът започна традиционно в 18:30 ч. пред сградата на НТС, до паметника на Добри Желязков. Маршрутът на протестиращите премина от сградата на НТС и по пешеходната зона до партийните централи на БСП, ДПС и ГЕРБ, както и пред областна администрация.

Исканията остават същите, както и в началото на протестите - оставка на кабинета "Орешарски", спешни промени в Изборния кодекс, изборност на областните управители и разширяване на пълномощията им. Протестът премина спокойно и без инциденти.

Един от организаторите на протестите в Благоевград, Венцислав Кавазов - активист на ГЕРБ, бе задържан в полицията по време на поредното шествие срещу правителството на Пламен Орешарски и назначения от него областен управител в Пиринско Муса Палев.

Кавазов бе отведен с полицейска кола от района на Първи корпус на Югозападния университет, където бунтарите искаха да пробият кордона от униформени, с намерение да блокират главен път Е-79. Това взриви недоволството и търпението на протестиращите, които вкупом преминаха по булевард "Св. Св. Кирил и Методий" и се събраха пред сградата на Областната дирекция на МВР. "Венци е наш, срамът си е за вас", скандираха благоевградчаните. От полицията информираха, че Кавазов ще бъде освободен по-късно тази вечер, като ще му бъдат снети обяснения и ще подпише предупредителен протокол да спазва обществения ред по време на митинги.

Същото сториха преди дни и останалите организатори Илия Сивиков, Стоян Ников и Димитър Лалев.

Днешният сбор срещу Палев започна към 19.00 часа от площада пред Областната управа в Благоевград. Организирано, със знамена и скандирания за оставки, повече от 70 души се отправиха към Югозападния университет. Там ги очакваха повече от 70 полицейски служители, водени от директора комисар Георги Костов и заместниците му. Хората направиха опит да преминат кръстовището, водещо до международния път, но не успяха и седнаха на пътното платно. "Искаме това правителство да си ходи, защото дойде на власт след една безсрамна сделка. Няма да се уморим, каквито сметки си правят управляващите. Ще протестираме до дупка, независимо от това колко сме. Ще блокираме и магистралата", заяви преди това зам.- председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

Важни пътни артерии в Благоевград останаха реално блокирани за движение на коли и автобуси повече от 2 часа.

Вече е активен и сайт, който цели да преброи искащите оставката на правителството и нови избори noviizbori2013.com. На сайта може да се гласува и с искане за граждански контрол на всяко следващо управление.