Варненският митрополит Кирил бе намерен удавен
Варненският митрополит Кирил бе намерен удавен / снимка: DarikNews.bg, архив

Намериха Варненския и Великопреславски митрополит Кирил удавен. Сигналът за инцидента е получен в полицията в 8:15 часа от плажуващи. Те съобщили, че са забелязали в морето тялото на мъж над 50 години, каза за Дарик говорителят на варненската полиция Ивана Милева.

Говорителят на митрополията отец Дончо разкри, че лично той няма информация дядо Кирил да е бил заплашван. Той потвърди, че митрополията е имала имот в района на плажа.

По предварителна информация Дядо Кирил е вадил миди и очевидно се удавил при нелеп инцидент. Владиката снощи е бил в прекрасно здравословно състояние, чул се е с приятели по телефона. Имал е планове за срещи тези дни с тях. Сутринта е решил да отиде на плажа на Траката. Дядо Кирил е имал слабост да вади миди.

Непосредствената причина за настъпване на смъртта на митрополит Кирил е удавяне, показват резултатите от аутопсията. По тялото му липсват външни травматични увреждания и няма данни за насилствена смърт. Съдебните медици са иззели проби за хистологично  изследване на тъканите.

Дядо Кирил ще бъде погребан в Алеята на митрополитите в Старите варненски гробища в четвъртък, обявиха от Варненска и Великопреславска митрополия.

Същия ден от 8 часа тялото на Варненския и Великопреславски митрополит ще бъде положено за поклонение в Катедралата. В 9 часа ще бъде отслужена Света литургия, а за 11 часа е насрочено опелото, на което се очаква и Българския патриарх Неофит.

„Беше човек с душа на дете. Той беше едно голямо дете по душа”, казали близки приятели на митрополит Кирил пред Афера.

Митрополит Кирил бе наместник-предстоятел на Българската православна църква след смъртта на патриарх Максим до избирането на патриарх Неофит.

Светското име на митрополит Кирил е Богомил Петров Ковачев. Роден е на 8 юни 1954 г. в с. Царев брод, Шуменско. След завършване на основното си образование, през есента на 1968 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария при гара Черепиш, курсът на която завършва през 1974 г. По време на своето обучение там, на 21 юли 1972 г., е подстриган в монашество с името Кирил от Старозагорския митрополит Панкратий под духовното старчество на Браницкия епископ Герасим.

На 17 декември 1972 г. в Семинарския храм "Св. Климент Охридски" е ръкоположен в йеродяконски чин от тогавашния ректор и негов духовен старец Браницки епископ Герасим. На 14 ноември 1976 г. е ръкоположен за йеромонах. От 16 ноември с. г. йеромонах Кирил е на езикова специализация в Гърция, а от есента на 1977 г. е студент в Богословския факултет на Атинския университет, където следва до 1979 г.

След завръщането си в България е назначен за протосингел на Сливенската митрополия, а заедно с това продължава образованието си в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1981 г. По решение на Св. Синод на 25 декември 1980 г. е възведен в архимандритско достойнство. От края на 1981 г. архимандрит Кирил е на богословска специализация в Московската духовна академия, а от 1 юни 1982 г. е назначен за предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия, който пост заема до края на м. август 1986 г. Завърнал се родината, от 5 септември 1986 г. до 7 декември 1987 г. той е игумен на Троянската св. обител, а от края на 1987 г. до началото на 1989 г. е главен секретар на Св. Синод.

Като такъв на 26 юни 1988 г. в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата "Стобийски". На 19 февруари 1989 г. е избран, а на 26 февруари т. г. е и канонически утвърден за Варненски и Преславски митрополит. По решение на Четвъртия църковно-народен събор, проведен от втори до четвътри юли 1997 г., той се титулува Варненски и Великопреславски митрополит.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил e бил сътрудник на бившата Държавна сигурност, обяви Комисията по досиетата. 57-годишният Кирил Петров Ковачев е работел за Първо главно и за Шесто управление на ДС като секретен сътрудник и агент под псевдонимите "Ковачев" и "Владислав".

В Първо управление е бил регистриран на 29 юни 1976 г., а само няколко месеца по-късно е бил ръкоположен за йеромонах. На 1 юни 1989 г. Кирил е бил възстановен на отчет в Държавна сигурност. Това е станало само три месеца след избирането му за Варненски и Великопреславски митрополит.

Комисията по досиетата е открила собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи, два регистрационни дневника, няколко картона. Намерено е и писмо на Национална служба за защита на конституцията от 9 ноември 1990 г. с искане "да бъдат заличени от всички картотеки данните за "Владислав".

11 от 15-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Всички са работили като агенти за Шести отдел на ДС, който е отговарял за "борба с политическата диверсия", показва справка в огласените от комисията списъци.

Един от скандалните проекти на Варненския митрополит безспорно е този за съчетаването на SPA комплекс, духовно-просветно-рехабилитационен център и ваканционно селище. През 2011 г. митрополитът скандализира обществото с чисто нов премиерен автомобил "Линкълн MKZ Хибрид", докато в същото време събираше средства чрез медиите за довършването на новия варненски храм "Св. Прокопий Варненски".