В началото на 2015-а София ще има метро от центъра до летището
В началото на 2015-а София ще има метро от центъра до летището / снимка: Sofia Photo Agency, архив
В началото на 2015-а София ще има метро от центъра до летището
65299
В началото на 2015-а София ще има метро от центъра до летището
  • В началото на 2015-а София ще има метро от центъра до летището

В началото на месец август трябва да започне строителството на бул. „Копенхаген” в столицата в участъка до „Цариградско шосе”. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти. По думите и булевардът трябва да бъде готов до края на тази година.

Вече има и готов проект за изграждане на пешеходен достъп за жителите на кв. „Дружба” до метростанцията на бул. „Цариградско шосе”. Предстои обявяването на конкурс за избор на изпълнител и да се осигури финансиране, като идеята е проектът да се реализира до края на тази година. Днес Фандъкова провери как върви изграждането на метростанцията на Терминал 2 на Летище София, която трябва да е готова до 2015-та година.

По думите на Йорданка Фандъкова придвижването на жителите на кв. „Дружба” до метростанцията на „Цариградско шосе” наистина е проблем, за който те неведнъж са сигнализирали. Докато бъде изграден пряк пешеходен достъп обаче ще бъде осигурена алтернатива.

„Аз предложих на хората, които живеят в този район, да направим един пилотен проект с маршрутки, които да бъдат предоставени от страна на метрото, така че да имат по-лесен и по-бърз временен достъп, до изграждането на пешеходен достъп. Т.е. на хората е предложена алтернатива. Те все още обсъждат помежду си. Ние работим заедно с тях, за да сме сигурни, че хората имат нужда и желание да използват един такъв вариант”, обясни столичният кмет.

Йорданка Фандъкова и шефът на Метрополитен Стоян Братоев провериха напредъка на строителството на метрото до Летище София, като по думите на Фандъкова над 21% от дейностите вече са изпълнени.

„Работи се на 11 участъка на всики7 метростанции, които са предвидени в „Младост” и в „Дружба” се работи. Най-важното за мен, след качественото изпълнение, е спазванети на графика. В началото на 2015-а се надявам София да има метро от центъра до летището”, заяви Фандъкова.

До края на годината се очаква да започне и изграждането на още един нов участък на метрото - над километър под бул. „Черни връх” до ул. „Сребърна” и бул. „Тодор Каблешков”.