Пловдивският университет записва  кандидат-студентите до 2 юли
Пловдивският университет записва кандидат-студентите до 2 юли / dariknews.bg/ архив

2 юли е крайният срок в който кандидат-студентите за ПУ „Паисий Хилендарски" ще могат да се записват за редовната си изпитна сесия от 5 до 17 юли. Това съобщиха от най-голямото висше училище в Южна България. Записването ще става на място в Университетския информационен център в Ректората в Пловдив на ул. „Цар Асен" 24, онлайн на адрес https://ksk.uni-plovdiv.bg или в бюрата по градове, като при последния вариант крайният срок е 30 юни.

Документите си могат да подават не само тези, които ще се явяват на изпитите през юли, но и всички останали, които ще кандидатстват с оценка от матури и награди от олимпиади, с придобит международен сертификат и оценка от изпит от предварителната кампания на ПУ „Паисий Хилендарски" , провела се от 3 до 7 юни. Необходимите документи са диплома за средно образование - оригинал и ксерокопие, лична карта и състезателен картон, който може да се закупи от книжарницата на университета или в бюрата по градове.

Кампанията ще бъде „открита" на 5 юли с изпита по английски език. На 6 юли ще се проведат изпитите по география на България и биология, следвани от български език и математика, съответно на 8 и 9 юли. На 10-и е датата за история на България, а на 11-и - за испански език, информатика, френски език и психология. Изпитите по новогръцки, немски и химия са на 12-и, а тези по изобразително изкуство, музика и тестът със събеседване по физика - на 13 юли. На 15-и ще се проведе устната проверка по теология, а на 17 и 18 юли - комплексният изпит по физическо възпитание.

Изпитите за специалност „Актьорство за драматичен театър" по традиция са насрочени за месец септември - 12, 13 и 14 септември, и ще бъдат в три кръга.

Информация за сградите и залите, в които ще се проведат изпитите, ще бъде изнесена един ден предварително пред сградата на Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски" или в интернет, на сайта на висшето училище.

Началото на всички изпити е от 9:00 ч., единствено проверката на говорните и комуникативните способности ще се провежда от 14:00 ч. до 17:00 ч. във всички дни на кампанията. Кандидат-студентите трябва да се явят в посочената зала поне 30 минути по-рано.

През тази година на предварителните изпити в Пловдивския университет се явиха 2330 кандидат-студенти, като резултатите им са много по-добри в сравнение с предишни години, коментираха от ръководството на висшето училище. Това е в синхрон с наблюдаваната от проверяващите тенденция на по-ранни кампании да се явяват по-подготвени млади хора. Изпитните комисии не са констатирали фрапираща неграмотност, която бе характерна за кампаниите през последните години. Скалата за оценяване обаче е либерализирана, тъй като в сила са едновременно и старите, и новите правописни правила, въведени с последния речник на БАН, обясниха от ПУ „Паисий Хилендарски".

Оценките от всички предварителни изпити са равностойни на тези от планираните за провеждане през юли. С тях може да се участва в класирането или кандидатите да се явят отново на същите изпити в рамките на редовната конкурсна сесия, ако получената оценка не ги задоволява. При формирането на бала за класиране ще се вземе предвид по-високия резултат, ако кандидатстващите са се явили и на двете изпитни дати.

За втора поредна година ПУ „Паисий Хилендарски" ще записва по първо желание отличниците в предварителната кампания. Предимство през 2013 г. ще има за всички с отличен резултат от кандидатстудентския изпит, положен в Пловдивския университет през юни т.г. При балообразуването изпитната оценка от 5.50 до 5.90, получена на предварителните изпити, ще се счита за 6,00. Със същото предимство тази година се ползват и кандидатите, които са класирани на национални олимпиади и регионални състезания за зрелостници или притежават сертификат по чужд език, който е приравнен от съответната изпитна комисия към отлична оценка. Всички те имат право да се запишат като студенти на Пловдивския университет по първо желание в периода 18 юни 2013 г. - 2 юли 2013 г. За записване по първо желание в специалности с два приемни изпита - като „Право" например, ще е необходимо и двете оценки да са отлични, уточниха от университета.

През новата академична 2013/2014 година акредитираният държавен прием на ПУ „Паисий Хилендарски" е 4810 места за бакалавърски, магистърски програми след средно образование и магистърски програми по държавна поръчка след „бакалавър" - 3960 за редовна форма и 850 за задочна. Те важат за деветте факултета на Пловдивския университет, както и за двата филиали - в Смолян и Кърджали, и Техническия колеж в Смолян.

В бакалавърските програми местата са 3410 в редовна форма на обучение и 780 - в задочна. В директните магистърски програми ще бъдат записани 280 човека- 220 ще са редовно обучение, а 60 ще бъдат задочно. В магистратурите след бакалавърска степен акредитираните места са 230 в редовна форма и 10 в задочна. Единствено за Техническия колеж в Смолян има 100 бройки за ОКС „Професионален бакалавър". Завършилите колежа могат да продължат образованието си в някои магистърски програми както в Пловдивския университет, така и в други висши училища.