Природен парк „Шуменско плато организира фестивал „Зелени слънца, посветен на Еньовден
Природен парк „Шуменско плато организира фестивал „Зелени слънца, посветен на Еньовден / Дарик-Шумен, архив

Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато" организира и тази година Фестивал „Зелени слънца". Той е посветен на Еньовден - празник от народния календар, с който се почита живителната сила на природата- Слънцето, водата и лечебните растения. Първият фестивал „Зелени слънца" се проведе през 2006 г. През изминалите години той се утвърди като успешна форма за съхраняване на народната традиция, отразяваща отношението на българина към природата и билките. Събитието ще се проведе на 23 и 24 юни при Паметник „Създатели на българската държава" на Шуменското плато.

На 23 юни от 19.00 ч. гостите ще могат да научат повече за традициите, с които се отбелязва Еньовден в нашия регион. Посетителите ще се запознаят с най- разпространените билки в природния парк, ще дегустират билкови чайове, ще могат да участват в работилници за приложно творчество и арт-ателиета, свързани с тематиката на празника. Вокално-театрална формация при Общинската школа по изкуства в Шумен ще представи спектакъла „Слънчов ден" с участието на Градски духов оркестър „М. Биков" при НЧ „Ст. Чилингиров 1963".

На 24 юни, Еньовден, от 5:30 ч. сутринта на откритите пространства при Паметник „Създатели на българската държава" ще се изпълнят еньовденските обреди : посрещане изгрева на Слънцето, изплитане на еньовски венец, еньовска китка и хоро за здраве. Подготвени са и изненади за участниците.