Откриха Дунав мост 2
Откриха Дунав мост 2 / снимки: DarikSky.bg

С водосвет, отслужен от Негово светейшество патриарх Неофит и в присъствието на политическите елити на България и на Румъния започна официалното откриване на "Дунав мост 2" при Видин - Калафат.

Вижте снимки ТУК

Официалната церемония по откриването на "Дунав мост 2" се състоя в подножието на съоръжението и в нея участваха председателят на българския парламент Михаил Миков, председателят на Камарата на депутатите на румънския парламент Bалериу Згоня, премиерите на двете страни Пламен Орешарски и Виктор Понта, европейският комисар за регионална политика Йоханес Хан, членове на правителствата на двете страни, както и бивши български и румънски премиери и министри на транспорта от
2000-та година досега, предава БТА.

Слово при откриването произнесе председателят на народното събрание на България Михаил Миков. Той благодари на всички досегашни български и румънски правителства, европейски институции, на хората работили, за да бъде днес "Дунав мост - 2" факт. "С него ще се свързват не само нашите две съседни страни, а той ще ни свързва със силната солидарна Европа - Европа на бъдещето".

Лентата за отокриването държаха дванайсетгодишният Виолин Митев от Видин и десетгодишната Мария от Калафат. Тя беше прерязана от строители, работили на обекта в последните години.

Реално строителството на моста и прилежащата му инфраструктура започна на 13 май 2007 година и шест години по-късно "Дунав мост - 2" е открит.

Стойността на моста и на инфраструктурата възлиза на 256 млн.евро безвъзмездна помощ и национално съфинансиране. Очаква се за една година по моста да преминат 415 хиляди моторни превозни средства и над 4700 влакови композиции в двете посоки - от тях 730 пътнически и 4015 товарни.

Движението по Дунав мост 2 ще бъде безплатно за всички превозни средства до 00.00 ч. на 1 юли 2013 година. За това са се договорили днес министър-председателите на България Пламен Орешарски и на Румъния Виктор Понта при откриване на съоръжението, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.

Министър Данаил Папазов е разпоредил да бъде създадена организация мостът да бъде достъпен за всички желаещи пешеходци, а още от тази нощ да бъде отворен и за автомобили. Според прогнозите се очаква общо 415 000 превозни средства да преминат
през моста през първата година след отварянето му, от които 186 000 коли, 20 000 автобуса и 209 000 камиона, както и 4745 влака в двете посоки, от които 730 пътнически влака и 4015 товарни влака.

Откриха Дунав мост 2
netinfo
Хронологията

На 5 юни 2000 г. е подписано споразумение между правителствата на България и на Румъния за техническите, финансовите, правните и организационните въпроси, свързани с изграждането на нов граничен комбиниран (пътен и железопътен) мост между двете страни на река Дунав.

На 8 декември 2000 г. е подписан финансов договор за заем за финансиране на проекта с Европейската инвестиционна банка. През 2004 г. е подписан и втори договор за заем с ЕИБ.

На 13 декември 2004 г. за ЕК/ 18 февруари 2005 г. за България - Подписан финансов меморандум по ИСПА.

На 31 юли 2006 г. е подписано споразумение между правителствата на България и Румъния за презграничния трафик на хора, транспортни средства, оборудване и материали в процеса на строителството и въвеждането в експлоатация на моста.

През 2006 г. са проведени тръжни процедури за проектиране и строителство на моста и за проверяващ инженер и надзор на строителството.

На 30 януари 2007 г. са сключени договори за проектиране и строителство на моста и за проверяващ инженер и надзор на строителството.

През 2007 г. са проведени тръжни процедури за строителство на прилежащата инфраструктура и надзор на строителството.

На 26 октомври 2007 г. са подписани договори за строителство на прилежащата инфраструктура и надзор на строителството.

На 1 август 2011 г. е публикувано Решение на Европейската комисия за удължение на срока на действие на Финансовия меморандум до 31 декември 2012 г.

На 28 февруари 2013 г. е подписано Споразумение между правителствата на България и Румъния за създаване на съвместна търговска структура-оператор на моста между градовете Видин и Калафат.

На 6 юни 2013 г. е учредено българо-румънското дружество „Дунав мост Видин - Калафат" АД, което отговаря за управлението, експлоатацията и поддръжката на комбинирания граничен мост над река Дунав при Видин - Калафат.

Откриха Дунав мост 2
netinfo