Протестиращи празнуваха на площад Таксим въпреки призива да се разотидат
Протестиращи празнуваха на площад Таксим въпреки призива да се разотидат / Gulliver/Getty Images

Стотици антиправителствени демонстранти скандираха и пяха рано днес на емблематичния площад "Таксим" в Истанбул, въпреки нареждането да се разотидат, почти две седмици след началото на протестите срещу турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, предаде Ройтерс.

Заместник-председателят на управляващата ислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Хюсеин Челик обяви снощи, че протестиращите трябва да вдигнат незабавно палатковия си лагер и да се изнесат от парка "Гези" в края на площада.

Същевременно, като първа отстъпка на властите, той предложи референдум за плановете за преустройство на парка, които запалиха искрата на протестите, посочва БТА.

Челик бе пестелив в подробностите за референдума, като заяви, че той може да бъде произведен в целия Истанбул или само в района близо до "Таксим".

Освен промяна на проекта за парка, протестиращите искат правителството да накаже и отговорните за бруталните действия на полицията.

"Смятаме, че е жизненоважно паркът "Гези" да бъде запазен като парк, насилието да спре и онези, които са отговорни за насилието, да бъдат разследвани," заяви за Ройтерс архитект, който бе в делегацията, срещнала се по-рано вчера с премиера.