Станишев готов да даде имунитета си доброволно
Станишев готов да даде имунитета си доброволно / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Станишев заяви готовност да даде имунитета си доброволно
64623
Станишев заяви готовност да даде имунитета си доброволно
  • Станишев заяви готовност да даде имунитета си доброволно

Лидерът на БСП Сергей Станишев остана изненадан от становището на прокуратурата, че няма престъпления в записа на бившия премиер Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов. Той се позова на юристите на партията, според които разговорът доказва търговия с влияние и разгласяване на прокурорска проверка.

След като от прокуратурата заявиха, че няма данни за образуване на досъдебно производство срещу Борисов, Найденов и Кокинов, лидерът на социалистите коментира, че е изненадан.

„По мнение на нашите юристи, което беше заявявано нееднократно, в самия разговор се съдържат данни за престъпление, за търговия с влияние и за възпрепятстване на правосъдието. По начина, по който е направен записът, е един въпрос. Самият запис и съдържанието му не говорят ли за престъпление?! Това е въпросът, на който би трябвало да се отговори", заяви Станишев.

По повод евентуалното намерение на прокуратурата да му поиска имунитета, заради делото за изчезването на 7 секретни документа от деловодството на Министерския съвет, Станишев каза, че веднага би се отказал от него доброволно.

„В предишния парламент по моя инициатива свалих моя имунитет и имам намерение при постъпване на подобно искане от прокуратурата, тъй като разследването и делото не са приключили, незабавно да действам по същия начин. Моят имунитет е предоставен предварително, така да се каже, и няма да бавя нито с един ден", заяви категорично лидерът на БСП.

Станишев допълни, че съдебната реформа е наложителна, но не се ангажира с прогнози в какви срокове ще се случи.

Станишев бе обвинен през 2010 г. за разгласяване на държавна тайна, тъй като, докато е бил премиер, изгубил седем доклада с информация, представляваща държавна тайна - три от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО. Разследването започна, след като бившият съветник в ДАНС Алексей Петров занесе на министър-председателя Борисов доклад на спецслужбата, за който заяви, че е изчезнал от кабинета на бившия премиер.