Средновековен панаир показва рицарски битки и напива с медовина
Средновековен панаир показва рицарски битки и напива с медовина / снимка: Елена Граматикова, asenovgradnews.com

За втора поредна година община Асеновград организира тридневен Средновековен панаир. Той ще пресъздава Второто българско царство между 1185 и 1420 г. Първите участници в панаира ще направят демонстрации още днес, когато се очакват и гости от съседна Сърбия.

Кулминацията ще бъде в събота, 8 юни, с приготвяне на средновековни гозби, автентични реконструкции на снаряжение, въоръжение и дрехи от периода, презентация и лекции на тема „Българският средновековен костюм”, иконопис, монетосечене, средновековен метод за направа на хартия, леене на свещи, тъкане на кори, изработка на дървени лъжици.

Ще се покажат още начини за плетене на халчeста ризница, обработка на кожа, рицарски битки, фехтовка, кътинг тестове, стрелба със лък, средновековна музика, изработване на стъклени накити и още много други интересни неща от далечното минало на дедите ни.

Всеки ще може да си закупи автентични средновековни аксеоари и да опита медовина. Панаирът ще се проведе от 7 до 9 юни на поляните край параклиса „Св. Трифон” край Асеновград.