Евронюз: Политическата криза в България заплашва да се задълбочи
Евронюз: Политическата криза в България заплашва да се задълбочи / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Политическата криза в България заплашва да се задълбочи, след като победителят в неделните избори - дясноцентристката партия ГЕРБ няма да успее да сформира правителство.

Анализатори считат, че шансът двете големи партии - ГЕРБ и социалистите, които изостават в резултата само с около 3%, да сформират коалиция, е твърде малък.

Социалистическата партия значително подобри изборните си резултати от последните избори, събирайки 27% от гласовете на вчерашните избори. ДПС с лекота влизат в парламента, а националистическата партия "Атака" с нейните 7.4% от гласовете показва ясно, че може да послужи като балансьор на властта.

По-големите партии може да се нуждаят от нейната подкрепа, за да сформират коалиция. Лидерите на "Атака" вече призоваха за нов вот, явно надявайки се, че могат да подобрят своите резултати. В добавка към несигурността имаше и силни обвинения в изборни нарушения, след като българските власти задържаха 350 000 нелегално отпечатани бюлетини, часове преди началото на изборите.

53% избирателна активност е най-ниската на български избори от падането на комунистическия режим в България през 1989 г., пише Евронюз. Наблюдатели заявяват, че това показва степента на общественото разочарование от политическата класа. През февруари тълпите от протестиращи, разгневени от корупцията и високите цени на електроенергията, доведоха до оставката на правителството.

Заради растящите цени на енергията България трябва да диверсифицира своите енергоизточници. Според Евронюз това може да стане чрез проекта "Южен поток", в който страната има ключова роля, допълва БГНЕС.

Междувременно в България цари голямо недоволство от ниския стандарт на живот в най-бедната страна в ЕС, където безработицата е най-високата за последните осем години.

Липсата на категоричен победител в тези избори подхранва опасенията за по-нататъшна нестабилност в България, което не допринася за привличане на така необходимите за страната инвестиции.