Маргарет Тачър беше изпратена да почива в мир с военни почести и протести
Маргарет Тачър беше изпратена да почива в мир с военни почести и протести / Reuters

Маргарет Тачър - британската Желязна дама - беше изпратена днес в последния си път с почести и протести, показателни за статута й на влиятаелна и полязирала обществото политическа фигура, предаде БТА.

Епископът на Лондон Ричард Чартър говори пред 2300-та опечалени в катедралата "Сейнт Пол" за силните чувства, които бившият премиер продължава да буди, 23 години след като напусна поста.

Над 700 военни от сухопътните войски, флота и авиацията образуваха шпалир по пътя на ковчега с тленните останки на Тачър до катедралата. За сигурността на присъстващите се грижеха около 4000 полицаи.

Процесията беше съпътствана от ръкоплясканията на множеството и от спорадични освирквания. Някои обаче категорично не уважиха призивите на епископа да не протестират. Имаше хора, които в знак на мълчалив протест обърнаха гръб на шествието. Един мъж държеше плакат с текст "Почивай в позор!". По пътя на шествието избухваха спорове между поддръжници и противници на Тачър.

Маргарет Тачър беше изпратена да почива в мир с военни почести и протести
netinfo

Сред присъстващите на траурната служба в катедралата бяха кралица Елизабет II и съпругът й принц Филип, политици - колеги и опоненти - на покойния премиер, високопоставени лица от цял свят, 11 премиери и бившите държавни секретари на САЩ Хенри Кисинджър и Джордж Шулц.

Церемонията беше традиционна, изпълнена с достойнство и много британска. Докато опечалените влизаха в катедралата, звучеше музика от британски композитори като Едуард Елгар и Ралф Вон Уилямс, а по време на службата бяха изпълнени избрани от самата Тачър химни и религиозни текстове. 19-годишната внучка на покойната - Аманда Тачър - прочете откъс от "Ефесяни".

Маргарет Тачър беше изпратена да почива в мир с военни почести и протести
netinfo

Преди службата ковчегът на Тачър беше откаран от Уестминстър до църквата "Сейнт Клемънт Дейнс" за молитви. Оттам, обвит в британското знаме и покрит с бели рози, той се отправи върху оръдеен лафет, теглен от шест черни коня, към катедралата "Сейнт Пол".

По време на 11-годишното си управление от 1979 до 1990 година първата и единствена жена премиер на Великобритания промени страната си, като приватизира държавни отрасли, либерализира икономиката и предизвика сътресения, чието последствия се усещат и днес.

Маргарет Тачър, спечелила си прозвището "Желязната дама", почина на 8 април на 87-годишна възраст.

Маргарет Тачър беше изпратена да почива в мир с военни почести и протести
netinfo