Лютви Местан поиска досъдебно производство срещу Цветанов
Лютви Местан поиска досъдебно производство срещу Цветанов / снимка: БГНЕС
Местан поиска досъдебно производство срещу Цветанов
63394
Местан поиска досъдебно производство срещу Цветанов
  • Местан поиска досъдебно производство срещу Цветанов

ДПС призова главния прокурор Сотир Цацаров да образува досъдебно производство спрямо бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който е носил пряка отговорност за контрола при използването на специални разузнавателни средства. Реакцията на партията дойде след оповестените днес резултати от проверката на прокуратурата, според които МВР е подслушвало незаконно и неконтролируемо. Лидерът на ДПС Лютви Местан посочи, че ако председателят на ГЕРБ Бойко Борисов иска да покаже принципност в своите действия, той трябва да изтегли Цветан Цветанов от депутатските листи.

Ако има достатъчно данни за наказателно преследване на служители на МВР заради допускане на злоупотреби със СРС-та, то същите определения са приложими и за Цветан Цветанов, като лицето, което е носило пряка отговорност за прилагане на закона. Така Лютви Местан аргументира искането за образуване на досъдебно производство срещу бившия вътрешен министър. „Ние искаме да знаем спрямо кои политици е прилагана тази специална процедура на подслушване, каква информация е събрана за тях и каква е съдбата на тази информация”, обясни той.

От ДПС настояват и за информация, дали Цветанов е изисквал подслушване без съгласието на съда. Колкото до понасянето на политическата отговорност, решението е в ръцете на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Ако Борисов действа спрямо Цветанов така, както постъпи спрямо ексминистъра на земеделието Мирослав Найденов, аз ще призная, че той е принципен. Ако не го направи, ще стане ясно, че бившият министър-председател и председател на ГЕРБ е в режим на тежка зависимост от своя заместник Цветан Цветанов”, заяви още лидерът на ДПС.

От Движението за права и свободи предлагат СДОТО да бъде изнесена извън МВР.