Столична община ще бори измами със стикери за платен данък на колата
Столична община ще бори измами със стикери за платен данък на колата / снимка: БГНЕС, aрхив
Столична община ще бори измами със стикери за платен данък на колата
63257
Столична община ще бори измами със стикери за платен данък на колата
  • Столична община ще бори измами със стикери за платен данък на колата

От 1-ви юни Столична община ще поставя уникален холограмен стикер върху документа за платен данък на моторно превозно средство. От тази дата трябва да заработи и нова обща онлайн система за обмен на данни между общината и Министерство на транспорта, с която в пунктовете за технически прегледи ще бъде проверявано дали собствениците на автомобили са платили задълженията си. Въвеждането на стикера и онлайн системата имат за цел да намалят измамите с бележките за платен данък.

Заместник-кмета по финансите в Столична община Дончо Барбалов обясни за Дарик, че от началото на 2012-та година до сега икономическа полиция е разследвала над 30 случая на фалшиви документи за платен данък при продажбата на автомобили. С новите стикери се очаква порочната практика да бъде прекратена. За целта общината е похарчила 12 000 лева. „Имаме случаи, когато са подправени при технически прегледи и при изповядване на сделки за превозни средства фалшиви документи за платен данък на моторни превозни средства. Трябва да вземем мерки да пресечем тези неща. Около 12 000 лева ще струва – по 1,5 стотинки на стикер", обясни Барбалов.

От 1-ви юни ще заработи и обща система за данъците на автомобилите. Благодарение на нея автомобил без платен данък няма да може да премине технически преглед, обясни Барбалов. „Тази система ще влезе скоро в тестови период, но след като ние я пуснем в експлоатация, ако някой има документ за платен местен данък, той ще допускан до технически преглед. Така че когато се представя такъв документ, ние ще бъдем сигурни, че той е достоверен", каза Барбалов.

Столична община отчита по-висока събираемост на данъците за моторни превозни средства в сравнение с миналата година. За първото тримесечие на 2013-та са събрани 12,5 милиона лева или с 5 милиона повече приходи от данъци в сравнение със същия период на изминалата година.