Октай Енимехмедов е обвинен в опит за убийство на Ахмед Доган
Октай Енимехмедов е обвинен в опит за убийство на Ахмед Доган / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Софийска градска прокуратура обвини Октай Енимехмедов в опит за убийство на Ахмед Доган. Енимехмедов нападна публично лидера на ДПС на национална конференция на партията в НДК през януари. Ако бъде признат за виновен, той може да получи присъда от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

До този момент държавното обвинение считаше, че Енимехмедов е извършил хулиганство и се е заканил да убие Доган. Промяната е наложена от анализ на доказателствата и поредица от експертизи.

Оръжието на Енимехмедов е било държано непосредствено до главата на Доган и е можело да го убие, но пистолетът е засякъл по независещи от нападателя причини. От прокуратурата отбелязват, че изстрелът би могъл да бъде фатален при стрелба от упор до един сантиметър в областта на черепа, шията и сърцето. Тези обстоятелства налагат промяна на категоризацията на обвинението.

Октай Енимехмедов е в ареста с мярка за неотклонение „задържане под стража".

На VIII-ата Национална конференция на ДПС, на 19 януари, тази година, имаше опит за покушение срещу Ахмед Доган. 25-годишният Октай Енимехмедов излезе на подиума с пистолет в ръцете си и го насочи в главата на Доган, докато той изнасяше своя доклад. Пистолетът обаче засече. В този момент Доган изблъска ръката на младия мъж, последва схватка между двамата, след което Доган падна на земята, а върху нападателя се нахвърлиха част от делегатите.

Октай Енимехмедов беше задържан от полицията и разпитван. Повдигнато му бе обвинение в закана за убийство и хулиганство, което се отличава с особена дързост. На 29 януари Софийския градски съд го остави за постоянно в ареста. На 13 март Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за побоя над Октай.