Аржентинският кардинал Хорхе Берголио е новият папа Франциск
Аржентинският кардинал Хорхе Берголио е новият папа Франциск / снимки: Reuters
Аржентинският кардинал Хорхе Берголио е новият папа Франциск Първи
62506
Аржентинският кардинал Хорхе Берголио е новият папа Франциск Първи
  • Аржентинският кардинал Хорхе Берголио е новият папа Франциск Първи

Аржентинецът Хорхе Марио Берголио беше избран за папа тази вечер. Той ще приеме името Франциск, съобщи Ватикана. Новият папа ще се възкачи на престола на 19 март, когато ще се проведе церемонията по неговата интронизация, съобщи говорителят на Светия престол Федерико Ломбарди, цитиран от РИА Новости.

Това е първият папа от Америка и първият йезуит. Берголио, който беше архиепископ на Буенос Айрес, става първият папа неевропеец от 1000 години насам. Изборът на 115-те кардинали, провеждащи таен конклав в Сикстинската капела, беше обявен преди това с ритуалното пускане на бял дим. Веднага след това камбаните на базиликата „Свети Петър" забиха с пълна сила.

266-ият папа в 2000-годишната история на Католическата църква се появи на балкона на базиликата „Свети Петър", за да приеме овациите на ликуващата тълпа на площада. Вярващите започнаха да скандират "Habemus Papam!" (Имаме папа!), развявайки знамена на страни от цял свят.

"Изглежда, че кардиналите дойдоха да ме търсят на края на света", заяви папа Франциск в първите си думи от балкона на базиликата "Свети Петър". Първият латиноамерикански папа и първи йезуит, който оглавява Римокатолическата църква, призова вярващите да се молят за неговия предшественик Бенедикт XVI. Той прикани събралите се католици на площада да "поемат по пътя на братството и любовта" и на "евангелизацията" и поиска от тълпата да запази минута мълчание: "Молете се за мен и ми дайте благословията си", поиска новият папа.

Първите думи на новоизбрания папа пред многохилядното множество във Ватикана, може да чуете на Radio.DarikNews.bg

Аржентинският кардинал Хорхе Берголио е новият папа Франциск
netinfo

Хорхе Марио Берголио е роден в Буенос Айрес в семейство с пет деца на италиански жп работник и съпругата му. Завършва семинария във Вила Девото и влиза в йезуитския орден на 11 март 1958 г. Завършва философия и след това преподава литература и психология в Санта Фе и Буенос Айрес. Ръкоположен е за свещеник на 13 декември 1969 г. През 1980 г. става ректор на семинарията в Сан Мигел, където е учил. Той заема тази длъжност до 1986 г. Защитава докторска дисертация в Германия и се връща в родината си, за да служи там.

Папа Йоан Павел Втори призовава Берголио на консисторията (събрание на папата и кардиналите от католическата църква, на което папата съобщава нови назначения на свободните кардиналски постове) през февруари 2001 г. във Ватикана, където е ръкоположен за кардинал.

Вижте повече за новия папа ТУК

По време на избора на новия папа кардиналите бяха заключени зад стените на Ватикана и откъснати от външния свят. От вчера те са в ренесансовата капела без записващи устройства.

Димът от комина беше създаден чрез изгарянето на бюлетините и изпращането на димен сигнал в две печки, поставени специално в един от ъглите на Сикстинската капела.

Решението беше взето след пет гласувания - по-дълго, отколкото решението за Бенедикт ХVІ, наследил покойния папа Йоан Павел ІІ през 2005 г. Тогава той беше избран само с четири гласувания. Историческият избор след внезапното оттегляне на Бенедикт миналия месец беше следено на живо от телевизиите в цял свят, както и чрез социалните мрежи и смартфон приложения. Това е първият конклав отразяван в Туитър.

8-годишният понтификат на Бенедикт ХVІ беше съпътстван от скандали и новият папа ще трябва да се изправи незабавно пред редица предизвикателства - да затвърди своята власт във Ватикана и да опита да върне в лоното католиците, които бяха отблъснати заради скандалите.

На 12 март във Ватикана започна конклавът на католическите кардинали, които имаха задачата да изберат новия папа на Римокатолическата църква. Напълно откъснати от света, кардиналите веднага пристъпиха към първия тур за избор на нов папа след изненадващата оставка на Йозеф Рацингер на 28 февруари. През последната седмица Сикстинската капела беше подложена на всички необходими подготовки, за да приюти 115-те висши духовници.

Веднага след първото гласуване на 12 март черен дим излезе от комина на Сикстинската капела и папа не беше избран на първия тур. На втория ден от избора (13 март) отново се издигна черен дим. Вечерта обаче белият дим възвести на всички по света избора на новия папа във Ватикана - папа Франциск.

Изборът на нов папа се наложи след изненадващата абдикация на Бенедикт XVI. Нямаше ясно изразен фаворит за наследяването му начело на Римокатолическата църква.

85-годишният Бенедикт се оттегли миналия месец, като заяви, че вече не е достатъчно силен, за да ръководи Църквата, затрупана от проблеми - от скандала със сексуална злоупотреба с деца до твърдения за корупция във Ватиканската банка. Последният глава на Римокатолическата църква, който се е отказал от поста си, е папа Григорий ХІІ. Това е станало през 1415 г. като решението му имаше за цел да сложи край на Великата западна схизма.

Папа Бенедикт ХVІ е роден на 16 април 1927 г. баварското селце Марктъл ам Ин под името Йозеф Ратцингер. След Втората световна война (1939-1945) той се записва в Мюнхенския университет, където през 1951 завършва теология и философия. Същата година е ръкоположен за свещеник. През 1959 започва преподавателската си дейност. Първоначално е професор в Бонския университет, а след това в университета на Мюнстер. През 1966 оглавява катедрата по теология на прочутия Тюбингенски университет. На 24 март 1977 е провъзгласен за архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг, а на консисторията на 27 юни същата година е избран за кардинал от папа Павел VI. След възкачването на престола на папа Йоан Павел ІІ през 1981 Ратцингер е назначен за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата. Това е най-старата и важна конгрегация на Ватикана. Тя е пряк наследник на Светата Инквизиция.

След смъртта на папа Йоан Павел II, кардинал Ратцингер отслужва литургията на погребението му. Бива избран за негов наследник на втория ден от Конклава, приемайки името Бенедикт (т.е. благословеният), в чест на папа Бенедикт XV и Свети Бенедикт Нурсийски.

Аржентинският кардинал Хорхе Берголио е новият папа Франциск
netinfo