Кой е Хорхе Берголио или новият папа Франциск
Кой е Хорхе Берголио или новият папа Франциск / снимка: Reuters

За нов папа бе избран аржентинският кардинал Хорхе Марио Берголио, който ще носи името Франциск. Това съобщи от балкона на храма „Св. Петър" във Ватикана френският кардинал Жан-Луи Торан.

Ето повече подробности за това кой е новият папа:

Хорхе Марио Берголио е роден в Буенос Айрес в семейство с пет деца на италиански жп работник и съпругата му.

Завършва семинария във Вила Девото и влиза в йезуитския орден на 11 март 1958 г. Завършва философия и след това преподава литература и психология в Санта Фе и Буенос Айрес.

Ръкоположен е за свещеник на 13 декември 1969 г. от архиепископ Рамон Хосе Кастелано. Учи във Философския и теологически факултет в Сан Мигел, където по-късно става преподавател.

През 1980 г. става ректор на семинарията в Сан Мигел, където е учил. Той заема тази длъжност до 1986 г. Защитава докторска дисертация в Германия и се връща в родината си, за да служи там.

Папа Йоан Павел Втори призовава Берголио на консисторията (събрание на папата и кардиналите от католическата църква, на което папата съобщава нови назначения на свободните кардиналски постове) през февруари 2001 г. във Ватикана, където е ръкоположен за кардинал.

Като кардинал Берголио става известен със своята скромност, доктринален консерватизъм и съпричастност към социалната справедливост. Неговата скромност личи и в начина му на живот - живее в малък апартамент вместо в епископска резиденция.

Отказва да ползва лимузина с шофьор, а предпочита градския транспорт и дори се говори, че си готви сам. След смъртта на папа Йоан Павел Втори Берголио участва в конклава, който избира папа Бенедикт XVI.

През ноември 2005 г. Берголио е избран за председател на аржентинската епископална конференция за тригодишен мандат от голямо болшинство аржентински епископи. Преизбран е на 11 ноември 2008 г. (БГНЕС)